Ίδρυση Νοσοκομείου στη Β. Εύβοια

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΘΗΝΑΣ
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Ίδρυση Νοσοκομείου στη Β. Εύβοια

Στις 12 Μαΐου 2008 οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας με ένα μεγάλο συλλαλητήριο διεκδίκησαν και απαίτησαν για άλλη μια φορά τη δημιουργία Νοσοκομείου δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην επαρχία Ιστιαίας με δύο κλινικές (Παθολογική, Χειρουργική) και μονάδα Τεχνητού Νεφρού καθώς και την άμεση εγκατάσταση μονάδας Ε.Κ.Α.Β στην περιοχή, επικαλούμενοι το συνταγματικό τους δικαίωμα στις παροχές υγείας και αρνούμενοι τα σχέδια «μεταμφίεσης» του ήδη υπάρχοντος Κέντρου Υγείας σε νοσοκομείο, που όμως δεν πρόκειται να καλύπτει ούτε στοιχειωδώς τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

      Με δεδομένο ότι :
•  Η απόσταση από το πλησιέστερο νοσοκομείο, της Χαλκίδας, είναι 130 χιλιόμετρα και ο δρόμος κλείνει συχνά από τα χιόνια και τους ανέμους με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκάζονται να μεταβούν στον Βόλο ή στην Λαμία, ενώ και τα πορθμεία δεν λειτουργούν κατά τις νυχτερινές ώρες.
• Το υπάρχον οδικό δίκτυο προς την πρωτεύουσα του νομού είναι απαρχαιωμένο (η χάραξη της επαρχιακής οδού έγινε το 1930), πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να καθίσταται χρονοβόρα και επικίνδυνη η διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
• Στη περιοχή διαμένουν 45 νεφροπαθείς, οι οποίοι δυο φορές την εβδομάδα εξαναγκάζονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές ή άλλες συνθήκες να κάνουν αυτή τη δύσκολη διαδρομή, τρεις ώρες πήγαινε, τρεις ώρες επιστροφή.
• Η λουτρόπολη Αιδηψού για έξι μήνες έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Χαλκίδα και μάλιστα ηλικιωμένους, που εξυπηρετούνται από ένα ανύπαρκτο σύστημα υγείας.
• Το ήδη υπάρχον Κ.Υ. λειτουργεί με τρεις (3) γιατρούς Γενικής Ιατρικής αντί των προβλεπόμενων 11.
• Στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. Ιστιαίας δεν προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών, που να ανταποκρίνονται σε βαριές και επείγουσες περιπτώσεις.
•  Το δωδεκάμηνο των επικουρικών γιατρών σπάνια ανανεώνεται.
• Τον χειμώνα 38.000 άνθρωποι, και πλέον των 100.000 το καλοκαίρι, ζουν με την ανυπαρξία βασικών παροχών υγείας.
• Στις αρχές Μαρτίου έληξαν οι συμβάσεις του μοναδικού επικουρικού χειρουργού και των δύο εκ των τεσσάρων οδηγών ασθενοφόρων του τοπικού Κ.Υ.

Και με βάση το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών για την Υγεία και την ανισότητα παροχής της σε σύγκριση με άλλες περιοχές 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με δεδομένα το κονδύλι της Ε.Ε. που δίδεται για άρση των ανισοτήτων στην Υγεία (απόφαση αριθ. 1350/2007/ΕΚ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ) και την απόφαση του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 23ης Οκτωβρίου 2007 που αφορά τη θέσπιση προγράμματος κοινοτικής δράσης στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2008-2013, προτίθεται να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες για τη δημιουργία Νοσοκομείου στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας; 

26/5/2008

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *