Αναγκαιότητα ύπαρξης εξωτερικών απινιδωτών στους δημόσιους χώρους για την άμεση αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
30/6/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Αναγκαιότητα ύπαρξης εξωτερικών απινιδωτών στους δημόσιους χώρους για την άμεση αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων.

Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας υπολογίζεται ότι δεκαπέντε χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο ή σε άλλους δημόσιους χώρους λόγω εμφράγματος. Εκτιμάται από τους ειδικούς καρδιολόγους ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχε οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προσφοράς πρώτων βοηθειών.  
Σύμφωνα με την Ομάδα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους σε δημόσιο χώρο πριν την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ κρίνεται απαραίτητη η υποχρεωτική ύπαρξη αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Απινιδωτές υπάρχουν μόνο στη Βουλή, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε ορισμένα γήπεδα, σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.
Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και σε περίπτωση διάγνωσης προβλήματος προχωρά στην απινίδωση προκειμένου να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει την κατασκευή μικρότερων συσκευών εξωτερικών απινιδωτών που μπορούν να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, έτοιμες προς χρήση από εκπαιδευμένους εθελοντές. Εξυπακούεται ότι ο χειρισμός αυτών των συσκευών προϋποθέτει και την παρουσία αντίστοιχου εξειδικευμένου προσωπικού.
Είναι γεγονός ότι η χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους από εκπαιδευμένους εθελοντές σώζει ζωές και βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενειών μετά από ανακοπή καρδιάς.
Ως εκ τούτου απαραίτητη κρίνεται η υλοποίηση προγράμματος τοποθέτησης και συντήρησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα πρέπει να εκπαιδεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι ειδικοί αλλά και εθελοντές στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των σοβαρών επιπτώσεων λόγω καρδιακών ανακοπών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1.    Προτίθεται να εφαρμόσει πρόγραμμα τοποθέτησης και συντήρησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στους δημόσιους χώρους;   
2.    Προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης ειδικών και εθελοντών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *