Απαράδεκτη δίωξη εκπαιδευτικών από τον ΟΣΚ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  13/01/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κα. Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

                            
ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτη δίωξη εκπαιδευτικών από τον ΟΣΚ»

Στις 17 Ιανουαρίου του 2005 μαθητής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης τραυματίστηκε πέφτοντας από παράθυρο του σχολικού κτηρίου που δεν είχε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Για το συγκεκριμένο περιστατικό είχε διενεργηθεί ΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί που εκτελούσαν χρέη εφημερίας εκείνη τη στιγμή καθώς και ο σύλλογος των διδασκόντων του σχολείου δεν έφεραν ευθύνη για το ατύχημα καθώς αφενός μεν βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους και αφετέρου διότι το ατύχημα σημειώθηκε λόγω υλικοτεχνικών ελλείψεων του κτηρίου. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή των σχολικών κτηρίων είναι αποκλειστικά έργο του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ). Έναντι του ΟΣΚ στράφηκαν οι γονείς του μαθητή με αγωγή αναγνωρίζοντας και εκείνοι ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν σχέση με το ατύχημα. Ο ΟΣΚ όμως, μέχρι πρότινος δημόσιος Οργανισμός και νυν Ανώνυμος Εταιρεία, μη αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του, κατέθεσε στις 30/09/2008 αγωγή κατά των εκπαιδευτικών του σχολείου, απαιτώντας το αστρονομικό ποσό των 964.662 ευρώ!
Δεδομένου ότι
• Η Πολιτεία δεν επιτρέπεται να αφήνει απροστάτευτους τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της έναντι της ληστρικής επίθεσης μιας Α.Ε. (ΟΣΚ)  στην οποία μάλιστα οι διευθύνοντες σύμβουλοι τοποθετούνται από την ίδια την Πολιτεία (Υπ. Παιδείας)!
• Οι εκπαιδευτικοί δε φέρουν καμία ευθύνη για τη σωστή ή μη κατασκευή των σχολικών κτηρίων.
• Η διαδικασία εκδίκασης, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση που θα βγει, υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να εκτεθούν οικονομικά με δυσβάσταχτα γι’ αυτούς ποσά.
Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Θα παρέμβει ώστε ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων να αποσύρει την προσβλητική αγωγή έναντι των εκπαιδευτικών του 2ου Δημοτικού Πεύκης;
2. Θα υποχρεώσει τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων να αναλαμβάνει τις ευθύνες του σε περιπτώσεις υλικοτεχνικών ελλείψεων των σχολικών κτηρίων;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *