Αποκατάσταση «πλίνθινων χωριών» στα Κορέστεια Ν. Καστοριάς

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

22/11/2011

Ερώτηση

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Αποκατάσταση «πλίνθινων χωριών» στα Κορέστεια Ν. Καστοριάς

Τα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων, γνωστών και ως «τα πλίνθινα χωριά» στις παρυφές του όρους Βίτσι, παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, καθώς κατασκευάζονταν από μάστορες στο πρώτο μισό του περασμένου αιώνα με λάσπη από κοκκινόχωμα, νερό και άχυρο.

Σήμερα τα πλινθόκτιστα σπίτια των Κορεστείων, μεταξύ των οποίων πολλά αρχοντικά, έχουν παραδοθεί στο έλεος του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται και να καταρρέουν.

Συγκεκριμένα, πάνω από 100 πλινθόκτιστα σπίτια βρίσκονται εγκαταλελειμμένα και μισογκρεμισμένα στους οικισμούς – φαντάσματα Γάβρο, Κρανιώνα και Μαυρόκαμπο, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρίσκονται άλλα εκατό πλινθόκτιστα σπίτια, στους οικισμούς Άγιος Αντώνιος, Μακροχώρι και Μελάς.

Συνδεδεμένα με την οικονομική και αγροτική ιστορία της περιοχής, είναι δυνατόν με ήπιες επεμβάσεις και, εν συνεχεία, προβολή τους να αποτελέσουν τουριστικό πόλο έλξης.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα εκπονηθεί σχέδιο αναστήλωσης και αποκατάστασης των πλίνθινων σπιτιών των Κορεστείων, προκειμένου να διασωθούν, να συντηρηθούν και να αξιοποιηθούν υπό τη μορφή προορισμού ηπίου τουρισμού;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *