Δικαίωμα συνδικαλίζεσθαι στα ΕΛΤΑ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
9.07.2010
Ερώτηση προς τους Υπουργούς:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Δικαίωμα συνδικαλίζεσθαι στα ΕΛΤΑ

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. (Νόμος 1264/82 “Για τον εκδημοκρατισμό του Συνδικαλιστικού Κινήματος και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων” όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους νόμους 1915/90 και 2224/94)
Οι διατάξεις του ν.1264/82 εφαρμόζονται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Για τους δημόσιους υπάλληλους, υπάλληλους ΝΠΔΔ και ΟΤΑ εφαρμόζονται οι ειδικές ρυθμίσεις του άρθρου 30 του ν.1264/82.
Στις 26 Μαΐου 2010, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ταχυδρομικών Ελλάδας κατήγγειλε τις επιλογές διευθυντικών στελεχών στα ΕΛΤΑ, ως «αποτέλεσμα παρασκηνιακών συμφωνιών μεταξύ της διοίκησης των ΕΛΤΑ και παραδιοικητικού μηχανισμού», πρακτική που ακολουθείται, όπως υποστηρίζει η Ένωση Ταχυδρομικών, εδώ και δεκαετίες.
Την εν λόγω καταγγελία ακολούθησε η πειθαρχική δίωξη του Προέδρου της Ένωσης Ταχυδρομικών Ελλάδας, καθώς σε σχετική διμερή συμφωνία ΕΛΤΑ – ΠΟΣΤ, όπως αναφέρει ο ως άνω συνδικαλιστικός φορέας των Ταχυδρομικών, υπάρχει ο πρωτόγνωρος όρος να μην επιτρέπεται στους κατέχοντες θέση προϊσταμένου διεύθυνσης ή τομέα στα ΕΛΤΑ να συνδικαλίζονται.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα καταργηθεί ο αυθαίρετος περιορισμός του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι, ο οποίος εμπεριέχεται στη συμφωνία ΕΛΤΑ – ΠΟΣΤ;

Θα αρθεί η άδικη δίωξη εναντίον του προέδρου της Ένωσης Ταχυδρομικών Ελλάδας, ο οποίος άσκησε τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα καταγγέλλοντας παρατυπίες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *