Ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα Δικαστήρια

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στα Δικαστήρια

Τα δεδομένα στο χώρο των δικαστηρίων προκαλούν ανησυχία, καθώς ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά προβλήματα κατά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους λόγω των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.
Συνοπτικά, η εικόνα που κυριαρχεί στα δικαστήρια χαρακτηρίζεται από:
–    Την έλλειψη προσωπικού, η οποία πανελλαδικά αγγίζει τις 2.500 κενές οργανικές θέσεις. Με το νέο ασφαλιστικό νόμο υπάρχουν αθρόες αιτήσεις συνταξιοδότησης των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων, γεγονός που καθιστά ορατό τον κίνδυνο να μην ανοίξουν τα δικαστήρια το Σεπτέμβριο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.
–    Την έλλειψη αιθουσών, την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και μηχανοργάνωσης, την πολυνομία και τη γραφειοκρατία, τη συνεχή ανακύκλωση των υποθέσεων, την καθυστέρηση του χρόνου διεκπεραίωσης υποθέσεων και την εκκρεμότητα (στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 450.000 υποθέσεις), την ταλαιπωρία των διαδίκων, των δικηγόρων, των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων.
–    Την περικοπή των πενιχρών εξόδων κίνησης και μετακίνησης των επιμελητών δικαστηρίων και το επίδομα παραμεθόριων περιοχών.
–    Την υπολειτουργία των έμμισθων υποθηκοφυλακείων από την έλλειψη προσωπικού και υποδομών.
Η δικαιοσύνη οδηγείται σε μια ιδιότυπη αρνησιδικία, ενώ η συσσωρευμένη εκκρεμότητα λειτουργεί ως θερμοκήπιο υπόθαλψης φαινομένων εξυπηρέτησης αλλότριων προς την απονομή δικαιοσύνης συμφερόντων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
–    Προτίθεται να προσλάβει άμεσα τους διοριστέους και επιτυχόντες στους τελευταίους διαγωνισμούς ΠΕ και ΔΕ κατηγοριών για την κάλυψη ενός μικρού μόνο μέρους των κενών οργανικών θέσεων;
–    Ποια μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση της έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών, αιθουσών και μηχανοργάνωσης;
–     Θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον ποινικό αποχαρακτηρισμό παραβάσεων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν βαθμιαίως τα δικαστήρια από τις χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις;

1.7.2010
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *