Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό ΠΕΚΑ αναφορικά με τις νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

Δελτίο Τύπου

30 Σεπτεμβρίου 2014

Με αδύναμο κράτος και απρόθυμες τράπεζες, η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται, η επιχειρηματικότητα δεν υποστηρίζεται, η ανάπτυξη δεν δρομολογείται.

Αυτά τονίζει στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, στηλιτεύοντας την αδυναμία του κράτους και την απροθυμία των τραπεζών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν την Άνοιξη προς στους παραγωγούς ενέργειας των φωτοβολταϊκών μονάδων, στο πλαίσιο του «New Deal».
Όπως είναι γνωστό, με τον πρόσφατο Ν. 4254 – μόλις τον Μάρτιο του 2014 ψηφίστηκε και κατόπιν εξαντλητικών μελετών μάλιστα- οι εγγυημένες τιμές της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) μειώθηκαν και διαγράφηκε μέρος της οφειλής του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς από την παραγωγή του 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των τιμών και η διαγραφή χρέους στους παραγωγούς με φωτοβολταϊκές μονάδες άγγιζε το 40%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΥΠΕΚΑ, το «New Deal» θα εξασφάλιζε ότι τα τιμολόγια που εκδίδονται από τους παραγωγούς θα εξοφλούνται εντός 30 και σε ειδικές περιπτώσεις εντός 60 ημερών. Προέβλεπε επίσης ότι μέχρι τον Ιούλιο θα είχαν αποπληρωθεί όλα τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου του 2014 και οι Τράπεζες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάρτιση της μελέτης του «New Deal», δεσμεύτηκαν να συμβάλουν στο ποσοστό που τους αναλογεί στο κούρεμα, μειώνοντας τα επιτόκια αυτών των επενδύσεων.
Έξι μήνες μετά, καμιά από τις παραπάνω δεσμεύσεις δεν τηρήθηκε. «Μέχρι σήμερα ο ΛΑΓΗΕ έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο τα μισά περίπου από όσα χρωστάει στους παραγωγούς ΑΠΕ» σημειώνει ο Γρηγόρης Ψαριανός στην ερώτησή του, με αποτέλεσμα «οι παραγωγοί είναι πλέον αντιμέτωποι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και την εφορία, καθώς φορολογήθηκαν και πρέπει να αποδώσουν ποσά που ποτέ δεν εισέπραξαν. Κι αυτό, ενώ παράλληλα έχασαν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος του 2013 μέσω του πιστωτικού τιμολογίου που ήταν υποχρεωμένοι να εκδώσουν προς το ΛΑΓΗΕ και ενώ προηγουμένως είχαν μειωθεί τα εισοδήματα από τις εν λόγω επενδύσεις σε επίπεδα που τις κάνουν οριακά βιώσιμες και σε κάποιες περιπτώσεις μη βιώσιμες, ως συνέπεια της μείωσης των εγγυημένων τιμών πώλησης της ενέργειας.»
Ο Γρηγόρης Ψαριανός ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μανιάτη να προχωρήσει σε παρέμβαση προς τις Τράπεζες για ευνοϊκότερη μεταχείριση των παραγωγών – άλλωστε οι ίδιες δεσμεύτηκαν γι΄αυτό κατά την κατάρτιση του νέου νόμου- και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να τηρήσει και στην πράξη την υπόσχεση για εξομάλυνση των πληρωμών σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν. 4254. Και, φυσικά, ζητά να πληροφορηθεί αναλυτικά ποιοι φορείς ενεπλάκησαν στην κατάρτιση της μελέτης, στην οποία βασίστηκαν οι ρυθμίσεις του Νόμου 4254, και σύμφωνα με την οποία τώρα θα είχε επιτευχθεί μηδενισμός του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού και εξομάλυνση των πληρωμών προς τους παραγωγούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή της Β΄ Αθήνας.

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Θέμα: «Νέες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ».

Μετά την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων του Ν.4254 (Μάρτιος 2014) σχετικά με την μείωση των εγγυημένων τιμών της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ) και την διαγραφή μέρους της οφειλής του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς από την παραγωγή του 2013 (συγκεκριμένα στους παραγωγούς με Φωτοβολταϊκές Μονάδες, η μείωση των τιμών και η διαγραφή χρέους άγγιζε το 40%), οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ αντιμετωπίζουν και πάλι τις ίδιες σχεδόν καθυστερήσεις στις πληρωμές όπως και πριν την εφαρμογή του Νόμου. Συγκεκριμένα οι σημερινές καθυστερήσεις είναι πλέον πέντε και έξι μήνες.
Η συνέπεια και η τήρηση του Νόμου από πλευράς Λειτουργού διήρκησε μόλις τρεις μήνες μετά την ψήφιση του και αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην έκδοση των πιστωτικών τιμολογίων από τους παραγωγούς, όπως ζητήθηκε από τον ΛΑΓΗΕ.
Ο ν. 4254, ο οποίος είχε ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις με το γνωστό κούρεμα στις εγγυημένες τιμές των συμβάσεων, και η εφαρμογή του λεγόμενου «New Deal”, κρίθηκαν κομβικής σημασίας από το Υπουργείο προκειμένου να μειωθεί το δομικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και να εξομαλυνθούν οι πληρωμές. Μάλιστα ο στόχος – πρόβλεψη της Διοίκησης του ΛΑΓΗΕ ήταν πως μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014 θα είχαν αποπληρωθεί όλα τα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου του 2014. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να πληρώσει μόνο τα μισά περίπου από όσα χρωστάει στους παραγωγούς ΑΠΕ ενώ το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ συνεχίζει να μειώνεται. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα τον Ιούνιο μειώθηκε στα 209,44 εκ. ευρώ, έναντι 213,92 εκ. ευρώ τον Μάιο και έναντι 984 εκ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους 2014 πριν την εφαρμογή του
ν. 4254.
Οι παραγωγοί, αφού έχασαν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος του 2013 μέσω του πιστωτικού τιμολογίου που ήταν υποχρεωμένοι να εκδώσουν προς το ΛΑΓΗΕ και ενώ προηγουμένως είχαν μειωθεί τα εισοδήματα από τις εν λόγω επενδύσεις – σε επίπεδα που τις κάνουν οριακά βιώσιμες και σε κάποιες περιπτώσεις μη βιώσιμες – ως συνέπεια της μείωσης των εγγυημένων τιμών πώλησης της ενέργειας, είναι πλέον αντιμέτωποι με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και την εφορία καθώς φορολογήθηκαν και πρέπει να αποδώσουν ποσά που ποτέ δεν εισέπραξαν.
Όπως ορίζει ο Νόμος τα τιμολόγια που εκδίδονται πρέπει να εξοφλούνται εντός 30 ημερών και σε ειδικές περιπτώσεις εντός 60 ημερών.
Από την πλευρά τους οι Τράπεζες, ενώ συμμετείχαν στην κατάρτιση της μελέτης του “New Deal” και υποσχέθηκαν να συμβάλουν από την πλευρά τους και στο ποσοστό που τους αναλογεί στο κούρεμα μειώνοντας τα επιτόκια των επενδύσεων, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι έτσι κι αλλιώς υπερβολικά υψηλά, δεν έχουν προχωρήσει μέχρι και σήμερα σε καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση μένοντας απλά στις υποσχέσεις και στις ανακοινώσεις που είχαν κάνει στον Τύπο.
Ήδη οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν προχωρήσει σε προσφυγές προς την Δικαιοσύνη, στρεφόμενοι κατά του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ για τις περικοπές που έγιναν στις εγγυημένες τιμές παραγωγού ενώ προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, νομικές, πολιτικές κ.α. αν δεν τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου για μηδενισμό των υπερημεριών στις πληρωμές.

Με βάση τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σύμφωνα με ποια μελέτη καταρτίστηκαν οι διατάξεις του
Νόμου 4254, δεδομένου ότι η αιτιολογική έκθεση αναφερόταν σε μηδενισμό του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού έως το τέλος του 2014 και εξομάλυνση των πληρωμών, και τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο μετά και την τεκμηριωμένη αναποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων;
• Ποιοι φορείς ενεπλάκησαν στην κατάρτιση της μελέτης και κατά συνέπεια φέρουν τις ανάλογες ευθύνες;
• Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να προχωρήσει σε παρέμβαση προς τις Τράπεζες για ευνοϊκότερη μεταχείριση των παραγωγών κάτι που άλλωστε οι ίδιες συμφώνησαν κατά την κατάρτιση του νέου Νόμου;
• Είναι εις γνώση του Υπουργού το πλήθος των αγωγών που έχουν κατατεθεί κατά του ΛΑΓΗΕ και σχετίζονται με την εφαρμογή του Ν. 4254 και κατά πόσο αυτές θα επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο στην περίπτωση δικαίωσης τους;
• Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε ο ΛΑΓΗΕ να τηρήσει και στην πράξη την υπόσχεση για εξομάλυνση των πληρωμών προς του παραγωγούς ΑΠΕ σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο Ν. 4254 και δεδομένου ότι το έλλειμμα σήμερα έχει ήδη μειωθεί στο επιθυμητό επίπεδο/στόχο;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου εδώ: