Η διάσωση και ανάδειξη των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

31.1.2011

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Η διάσωση και ανάδειξη των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών ζώων

Οι αυτόχθονες φυλές ζώων στη χώρα μας δεν χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεών τους σε σύγκριση με τις ξενικές φυλές και οι πληθυσμοί τους βρίσκονται σε ραγδαία μείωση. Ο πληθυσμός πολλών φυλών είναι ήδη πολύ χαμηλός και απειλούνται με εξαφάνιση αρκετές εξ αυτών.

Ειδικότερα, απαιτείται η προστασία, η διάσωση και η ανάδειξη όλων των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων (π.χ. ελληνικός βούβαλος, ελληνική βραχυκερατική, πρόβατο Φλωρίνης-Πελαγονίας και Σαρακατσάνικο, αίγες Σκοπέλου, ιπποειδή Σκύρου και Πίνδου), η βελτίωση των συνθηκών εκτροφής και αναπαραγωγής τους, η επανένταξή τους στις κοινωνικές δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών στις οποίες διαβιούν, η καταγραφή και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε φυλής και την στήριξη και βελτίωση της ελληνικής βιολογικής κτηνοτροφίας.

Η διάσωση, ανάδειξη και ενασχόληση με αυτά τα ζώα, τα οποία ζουν προσαρμοσμένα πλήρως στο φυσικό περιβάλλον, συμβάλλουν στη διατήρηση και προστασία των οικοσυστημάτων α) με τη πρόληψη των πυρκαγιών, β) με τη διευκόλυνση της ανάπτυξης και διατήρηση της μεγάλης ποικιλίας της χλωρίδας μας, γ) με τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, διατηρώντας θέσεις εργασίας στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Με το νόμο 3208 από 24-12-2003 – και συγκεκριμένα με το άρθρο 4, παρ. 10 δίδεται η δυνατότητα στα δασαρχεία να επιτρέπουν την ίδρυση εκτροφείων θηραμάτων και να παραχωρούν δημόσιες δασικές εκτάσεις σε φυσικά πρόσωπα.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις τους να δίδεται με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στα δασαρχεία να παραχωρούν σε φυσικά πρόσωπα δασικές εκτάσεις για την ίδρυση περιβαλλοντολογικών κτηνοτροφικών πάρκων με σκοπό την αναπαραγωγή, τη διάσωση και αξιοποίηση των σπάνιων και αυτόχθονων αγροτικών ζώων;

Με ποιους τρόπους θα οργανωθεί το έργο διάσωσης και ανάδειξης όλων των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών κατοικίδιων ζώων, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταγραφή και διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε φυλής καθώς και η στήριξη και βελτίωση της ελληνικής βιολογικής κτηνοτροφίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *