Η καταστροφή του φοινικόδασους του Λαυρίου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
2.2.2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΠεριβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Η καταστροφή του φοινικόδασους του Λαυρίου»

Το Λαύριο μέχρι πρότινος καμάρωνε τους όμορφους φοίνικές του, αναπόσπαστο στοιχείο της Λαυρεωτικής, ήδη από τη δεκαετία 1880-1890. Η φύτευσή τους τότε αποσκοπούσε σε ένα είδος βιολογικού καθαρισμού, επειδή οι ρίζες τους μάζευαν τα λύματα του οικισμού «Kυπριανός» των μηχανικών των Μεταλλείων Λαυρίου. Σήμερα, αυτό το φοινικόδασος κινδυνεύει να αφανιστεί από το έντομο Rhynchophorus ferrugineus, κοινώς κόκκινο σκαθάρι. Το συγκεκριμένο έντομο έκανε την εμφάνισή του στον ελλαδικό χώρο λίγο πριν τους Ολυμπιακούς του 2004, καθώς τότε έγιναν αθρόες εισαγωγές φοινικοειδών χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους. Το πρόβλημα άργησε να εντοπιστεί και σήμερα οι ειδικοί μιλούν για καταστροφή πολλών εκατοντάδων φοινικοειδών.

Στο κέντρο της Αθήνας το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά κι έτσι στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο και στο Πεδίο του Άρεως δεν χάθηκε ούτε ένας φοίνικας. Στην υπόλοιπη Αττική όμως έχουν χαθεί εκατοντάδες δέντρα προφανώς επειδή το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε καίρια. Σύμφωνα με την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, έχει κατατεθεί στο Υπουργείο πλήρης φάκελος των επισημάνσεων που έγιναν από την αρχή του 2010 ως σήμερα. H ΠEEΓEΠ, Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πολιτισμού, τον Μάρτιο του 2010 ενημέρωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για να σταματήσει το καταστροφικό έργο κι όχι απλώς να περιοριστεί ή να ανασταλεί με ψεκασμούς από εντομοκτόνα. Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε άπρακτος με αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και των ενδιαφερομένων μερών Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Λαυρεωτικής, της προηγούμενης και της νέας αρχής. Το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι τα μολυσμένα φοινικόδεντρα πληθαίνουν στο δάσος, στις δενδροστοιχίες και στις αυλές των σπιτιών, καθώς το πρόβλημα είναι γενικό, όπου υπάρχουν φοίνικες. Μάλιστα, πλέον έχει προστεθεί ένα νέο φονικό έντομο στους εχθρούς του φοίνικα, η πεταλούδα- παϊσαντίσια, που καταγράφτηκε πρώτη φορά το 2006 και βρίσκεται σε πορεία εξάπλωσης.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάσθε:

Ποια άμεσα μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπιση των εντόμων που απειλούν το φοινικόδασος του Λαυρίου και ποιο χρονοδιάγραμμα θέτετε για την πλήρη εξυγίανσή του;Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί τα δέντρα έως τώρα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *