Θέση για το νομοσχέδιο περί της άρσης του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22.07.2010

Θέση για το νομοσχέδιο περί της άρσης του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια.
Κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του σ.ν. για την άρση του καμποτάζ στα κρουαζιερόπλοια, ο βουλευτής Β’ Αθήνας Γρ. Ψαριανός και αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στα επιμέρους σημεία του, κατέληξε:
Πρόκειται  για μια προσπάθεια με την οποία θα μπορούσαμε εφ΄ όσον καλύπτονταν ορισμένες ουσιαστικές προϋποθέσεις να ήμασταν σύμφωνοι. Πρωταρχικά υπογραμμίζουμε ότι είναι φανερό το βιαστικό και το αβασάνιστο του  εγχειρήματος.
Έχετε αφήσει πολλά  και αδιευκρίνιστα σημεία, εν πολλοίς και επικίνδυνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που έχει πρωταρχική σχέση με το κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία,  τον τουρισμό και φυσικά και για τη ναυτιλία μας.
Προϋποθέσεις για μας είναι , και θα θέλαμε να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη, ότι  δεν μπορεί σε μία τέτοια προσπάθεια να αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια, «διάθεση» θα έλεγα καλύτερα, των εκάστοτε υπουργών, τόσο ως προς το αν θα εφαρμοστούν όσο και ως προς το σε ποιο βαθμό θα εφαρμοστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η στελέχωση, ο αριθμός δρομολογίων, η συχνότητα και η περιοδικότητα προσεγγίσεων στους ελληνικούς λιμένες, η τήρηση των συμβάσεων για την ασφάλεια και να αίρεται το καμποτάζ χωρίς να προσδιορίζεται ούτε κατά προσέγγιση κανένα από τα κριτήρια των πλοίων, τα οποία θα εκτελούν τους περιηγητικούς πλόες .
Προϋπόθεση επίσης  είναι η διασφάλιση σε  επαρκή βαθμό της ναυτεργασίας σε Ελληνικά πληρώματα. Υπάρχουν, όπως πληροφορούμαι  προτάσεις της ΠΕΝΕΝ για το 15% . Να τις δείτε . Να υπάρχει και κάποια διαπραγμάτευση της ελληνικής πολιτείας με τις εν λόγω πλοιοκτησίες και κάποια  μίνιμουμ διασφάλιση των ναυτικών μας. Να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και η κατ΄ εξοχήν ναυτική χώρα της ΕΕ!
 Βέβαια όλα αυτά είναι και θέματα μιας ουσιαστικότερης και βαθύτερης προσέγγισης από την πλευρά της πολιτείας των περί της Εμπορικής Ναυτιλίας εν γένει και των κανόνων που την διέπουν και για την οποία θα προτείναμε την εκ των βάθρων αναδιοργάνωσή της προς το βέλτιστο μια και το ξέρετε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί ύφαλοι εν προκειμένω.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το ζήτημα του καρτέλ στο χώρο της ακτοπλοΐας. Δεν μπορεί να κοστίζει λιγότερο το εισιτήριο για Κρήτη απ’ ότι για Τήνο ή Σπέτσες, αναφερόμενοι στην ανακολουθία του μεταφορικού ισοδύναμου που λειτουργεί κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος των πολιτών  και για το οποίο παρά και τις ερωτήσεις που κάναμε προς τον Υπουργό, ακόμα δεν έχετε προβεί σε καμία σοβαρή ενέργεια.
Επιφυλασσόμαστε για τις παρεμβάσεις μας και στην ολομέλεια. 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *