Θα καταργηθεί η ποινικοποίηση της κουκούλας;

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΩΝ                    

                                                                                                                              15/03/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Θα καταργηθεί η ποινικοποίηση της κουκούλας;»

Την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 11/03/2010, για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ακολούθησαν συλλήψεις και στη συνέχεια διώξεις με τον ελευθεροκτόνο νόμο για τη χρήση αμφίεσης ως επιβαρυντικό στοιχείο για κακουργηματικής μορφής έγκλημα.

Ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε το καλοκαίρι (30/06/2009) από την κυβέρνηση της ΝΔ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα άρθρα 25 και 26 του νόμου 3772, «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις». Τα άρθρα αυτά είναι αλλαγές και προσθήκες στον ποινικό κώδικα με τα οποία γίνονται αυστηρότερες οι ποινές για την τέλεση πράξεων αν «ο υπαίτιος ενήργησε με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Το ΠΑΣΟΚ, ως αντιπολίτευση, καταψήφισε τις σχετικές διατάξεις. Να σημειωθεί επίσης ότι τον Μάρτιο 2009, ο αρμόδιος πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας χαρακτήριζε «γραφικές στα όρια του φαιδρού» τις εξαγγελίες του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια για την ποινικοποίηση της κουκούλας.
Ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Καστανίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που καταθέσαμε στις 20/10/2009 για κατάργηση του «κουκουλονόμου», δηλώνει ότι «οι διατάξεις των άρθρων 25 και 26 του ν.3772/2009…..θα καταργηθούν με την πρόταση σχετικής διάταξης στη Βουλή».

Πέντε μήνες έχουν περάσει από τη δήλωσή του και ακόμα έχουμε μείνει στα λόγια…!! Ταυτόχρονα, συμπολίτες μας διαρκώς σύρονται στα δικαστήρια, πολλές φορές με ανυπόστατες κατηγορίες και ελλιπή αποδεικτικά στοιχεία,  κινδυνεύοντας να καταδικαστούν για κακούργημα με την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός :

•    Πότε σκοπεύει να πραγματώσει την δέσμευσή του για κατάργηση των άρθρων 25 και 26 του Ν.3772/2009;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *