Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Σκάλας Καλλονής Λέσβου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Σκάλας Καλλονής Λέσβου

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Σκάλας Καλλονής στη νήσο Λέσβο εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2007, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και καθηγητών των τμημάτων Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλων ειδικών επιστημόνων, με στόχο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του. Στεγάζεται σε διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 420 τ.μ , διαθέτει εκθέματα, πληροφοριακό υλικό, ενυδρείο και γενικό ηλεκτρονικό και μη εξοπλισμό, ενώ έχει διακοσμηθεί ακόμη και ο ξενώνας του.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, το εν λόγω Κέντρο, έργο πολυδάπανο θεμελιωμένο σε κοντινή απόσταση από υγροβιότοπο, παραμένει κλειδωμένο και αναξιοποίητο. Η κατάσταση του εξωτερικού του κτηρίου έχει επιδεινωθεί σημαντικά, καθώς σοβάδες έχουν αρχίσει να πέφτουν, η πινακίδα έχει αφαιρεθεί, τα σημάδια υγρασίας στο πίσω τοίχο είναι εμφανή, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η υγρασία να έχει ήδη καταστρέψει τμήμα του ακριβού εξοπλισμού.
Τον Νοέμβριο του 2009 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της νομαρχίας Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του δήμου Καλλονής, χωρίς, και πάλι, να έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, καταγράφεται διάσταση σχετικά με τις αρμοδιότητες μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
•    Ποιοι οι λόγοι της σημαντικής καθυστέρησης λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Σκάλας Καλλονής Λέσβου; Πώς επιμερίζονται οι ευθύνες των αρμοδίων για την χαρακτηριστική κωλυσιεργία στο τομέα της περιβαλλοντικής ενημέρωσης;
•    Ποια μέτρα θα ληφθούν για την άμεση αξιοποίηση του Κέντρου, καθώς και για την αποκατάσταση των φθορών του εξωτερικού του κτηρίου και των ζημιών που τυχόν έχει υποστεί ο εξοπλισμός στο εσωτερικό του από την υγρασία;

19.7.2010
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *