Κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στην Κέρκυρα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. υπουργούς ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. & Ανάπτυξης

Θέμα: Κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων στην Κέρκυρα

 Οι μελετητές των φραγμάτων της Κέρκυρας που θα κατασκευαστούν στις θέσεις «Μελισσούδι» και «Καλαμιώτισσα» του Δήμου Αγ. Γεωργίου, στα πλαίσια του έργου της ύδρευσης του νησιού, εκπονούν και υπομελέτη παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που στηρίζεται στις πιέσεις του νερού.
 Πρόσφατα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ όπου συμμετείχαν ο Σύνδεσμος Υδάτινων Πόρων Κέρκυρας, οι βουλευτές του Νομού και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, έγινε γνωστό ότι δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για την κατασκευή αυτών των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.
Πρόσφατα, επίσης ο Σύνδεσμος Υδάτινων Πόρων Κέρκυρας με ομόφωνη απόφαση του ζήτησε με έγγραφο του από τα αρμόδια Υπουργεία-μεσω του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Βόσδου- την κατασκευή αυτών των μικρών υδροηλεκτρικών έργων, παράλληλα με την κατασκευή των φραγμάτων.
 Να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, ως αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας, ενώ θα καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των φραγμάτων (εγκαταστάσεις, διυλιστήρια, φωτισμός), αλλά και τις ανάγκες – ως κοινωνική ανταπόδοση – των μικρών όμορων οικισμών Χωροεπισκόπων και Βαλανειού, που έχουν φθίνουσα πληθυσμιακή πορεία.
 Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι συγκεκριμένοι οικισμοί, των οποίων 450 στρέμματα απαλλοτριώθηκαν, είχαν καθοριστική συμβολή ώστε το έργο των φραγμάτων να μην απενταχθεί και να δρομολογηθεί. Το έργο αυτό μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των όρων διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής που δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα πρόσθετων πόρων από τον τουρισμό.
 Με δεδομένα ότι τα έργα αυτά θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος και θα συμβάλουν στη διαμόρφωση καλύτερης τιμής του νερού που θα διατεθεί στους καταναλωτές, ότι οι κάτοικοι των όμορων οικισμών συνέβαλαν καθοριστικά στη δρομολόγηση της κατασκευής των φραγμάτων, ότι τα συγκεκριμένα υδροηλεκτρικά εργοστάσια προσθέτουν στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας δύο «καθαρές» μη ρυπογόνες μικρές ενεργειακές μονάδες που βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική στα πλαίσια των ΑΠΕ

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να προβούν σε ενέργειες προκειμένου παράλληλα με τα φράγματα να κατασκευαστούν και τα δύο μικρά υδροηλεκτρικά έργα;

23/06/2008

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *