Κινητα τηλεφωνα και παιδια

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ    

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

ΘΕΜΑ: Σε έξαρση η χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά 

Συνεχώς αυξανόμενη είναι η χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά, δείχνουν τα στοιχειά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 25% των παιδιών ηλικίας 8-9 ετών χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο. Στην ηλικία των 12 ετών το ποσοστό φτάνει στο 75%.

Στην χώρα μας οκτώ στους δέκα μαθητές γυμνάσιου – λυκείου και τρεις στους πέντε μαθητές δημοτικού, έχουν κινητό.

«Οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την εν γένει υγεία των παιδιών θα φανούν σε 10 χρόνια και τότε θα είμαστε κατηγορηματικοί, όμως θα είναι ήδη αργά.. » επισημαίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος.

Οι γονείς, ενώ αποκηρύσσουν τη χρήση κινητού από τα παιδιά σε ποσοστό 70,6%, αγοράζουν κινητό τηλέφωνο στα παιδιά τους θεωρώντας σημαντικότερη τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους.  

«Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και λίγο-πολύ αντιμετωπίζουν το κινητό σαν κοινωνικό παράσημο», υποστηρίζει ο ψυχολόγος κ. Δημοσθένης Παναγιώτου. «Αυτό είναι το μήνυμα που έχει περάσει στα παιδιά και μεταξύ τους συναγωνίζονται για την καλύτερη συσκευή, εφόσον αυτή προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο κύρος στον κάτοχό της. Δυστυχώς, η Πολιτεία απέχει από κάθε είδους ενημέρωση σχετική με τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών στα παιδιά», προσθέτει.   

Με αυτά τα δεδομένα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 

1)    Προτίθεται το υπουργείο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια καμπάνια ενημέρωσης από τα Μ.Μ.Ε. σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητών από παιδιά;

2)      Υπάρχει η δυνατότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία τους, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς;  

Ο ερωτών βουλευτής  

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *