(Κι άλλες) Αποκριάτικες Μεταμφιέσεις

ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο – 09.02.2019

Κάποιοι παλιοί και έμπειροι στην ίντριγκα και στα μαγειρέματα κομισάριοι του Μαξιμοκουμουνδούρου αντιλήφθηκαν, μετά από 4 χρόνια, πως ο σ. συνεταίρος του σ. Τσίπρα είναι επικίνδυνος και πρέπει να απαλλαγούν από «δαύτον» και να αναζητήσουν πιο “αριστερές” παρέες.
Ακριβώς την ίδια στιγμή και ο ίδιος Πάνος κατάλαβε ότι τον αδειάζουν -αφού βρήκαν κάτι ρετάλια για την αντικατάστασή του- και ο ίδιος, λοιπόν, συνειδητοποίησε ότι πρέπει να την κάνει. Και αυτό ενώ στην αρχή φάνηκε ως κάλιο αργά παρά ποτέ, για να προκάνουμε να βρούμε λίγη εκλογική πελατεία αφού είχαμε σχεδόν μηδενίσει το κοντέρ, έδειχνε επιτακτικό του τύπου το γοργόν και χάριν έχει. Σε όλους βέβαια μύριζε στην αρχή της διαδικασίας λίγο προσχεδιασμένο συναινετικό διαζύγιο, αλλά όσο εξελισσόταν το πράγμα άρχιζε να γίνεται όλο και πιο άγριο. Με απειλές, εκβιασμούς, προειδοποιητικές βολές αποκαλύψεων και άλλα τέτοια υπέροχα.

Αφού από κοινού οι Τσιπροκαμμένοι είχαν κάνει μεγάλο πάρτι με αγκαλιές και γλωσσόφιλα στα σαλονάκια της χώρας, τώρα αμφότεροι ετοιμάζονται να ξεμαλλιαστούν στη ρούγα να τους ακούει όλη η γειτονιά.

Κι ο ένας ετοιμάζει την επόμενη οβιδιακή μεταμόρφωση ως κεντροαριστερή κωλοτούμπα ο δε άλλος τα ‘χει πάρει στο κρανίο γιατί πελατεία δεν φαίνεται να προστρέχει στο εθνικομακεδονικό του προσκλητήριο, παραμένει στα ζερό και φουντώνει μέρα με τη μέρα.
Η κυβέρνηση ΣυριζΑνελ γίνεται κυβέρνηση ΣυριΔανελ, αυτός δεν πετάει πια με τα ελικόπτερα -ούτε για να πετάει εθνικά στεφάνια σε βραχονησίδες ντυμένος πτέραρχος με τα δερμάτινα μιλιταριστικά μπουφανάκια του-, ενώ κάτι δικοί του συνεχίζουν να πετάνε σε μέρη εξωτικά και να υπουργεύουν γελώντας σαν φωτομοντέλα του ’90.
Το γεγονός ότι προέρχονταν οι δύο πρώην ερωτευμένοι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες δεν σημαίνει ότι διαφέρουν. Είναι και οι δύο το ίδιο αδίστακτοι και δεν ορρωδούν προ ουδενός, απλώς ο ένας τώρα φαίνεται να συνεχίζει τον έστω μικρούλη θρίαμβό του ενώ ο έτερος φαίνεται ότι “την ήπιε”, όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο και έχει απασφαλίσει. Πάνε τα προσχεδιασμένα συναινετικά διαζύγια, πάνε περίπατο τα κόλπα κι όλο το σκηνικό βρωμάει μπαρούτι.
Στην πράξη είναι οι ίδιοι εδώ και καιρό, μόνο που όλα τριγύρω αλλάξανε.
Ξεχάστηκαν οι σκηνές από την περίοδο που συνυπήρχαν αγκαλιασμένοι στις πάνω και κάτω πλατείες, που μαζί βροντοφώναζαν να καεί η βουλή, που απειλούσαν με κρεμάλες, που είχαν την ίδια ρητορική για τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Τώρα ετοιμάζουν κρεμάλες ο ένας για τον άλλο. Ο καιρός γαρ εγγύς. Το “στα τέσσερα εσείς” που προέτρεπε τους αντιπάλους τους ο σύντροφος Πάνος δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα μπινελίκια που του χώνουν τώρα, σ’ αυτόν τον ίδιο τον αγαπημένο τους, οι Συριζαίοι.
Δεν ξέρω αν το έχει μετανιώσει ο Αλέξης το συνεταιριλίκι αυτό –δεν νομίζω, αφού ούτε με το κιάλι δεν θα ‘βλεπε Μαξίμου όπως ομολόγησε ο κυρ-Αλέκος- αυτό που ξέρω μετά βεβαιότητας είναι ότι ο σ. Τσίπρας, αφού έδωσε νομιμοποίηση στο ακροδεξιό ρατσιστικό και μισαλλόδοξο κόμμα των ΑΝΕξεΛ τώρα αναζητάει, και βρήκε εύκολα, πρόθυμους κασκαντέρ κεντροαριστερής διακυβέρνησης με ολίγη από μερικά ψεκασμένα Κάππα (Κουντουρά, Κόκκαλης, Κουίκ) συν κάτι σκόρπια μαδημένα γαρύφαλλα της πίστας. Και αλλάζει πίστα.
Το “ηθικό πλεονέκτημα” όμως εξανεμίστηκε εντελώς και δεν προερχόταν από το δικό του προσωπικό απόθεμα γιατί απλούστατα ποτέ δεν είχε. Προερχόταν από αυτό που είχαν δημιουργήσει δεκάδες αγωνιστές της αριστεράς με το προσωπικό τους παράδειγμα. Με αποτέλεσμα, λόγω των πεπραγμένων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τώρα ΣυριΔανελ πάρα πολλοί άνθρωποι να ντρέπονται είτε που υπήρξαν αριστεροί είτε να δηλώνουν τώρα πια αριστεροί.

Τώρα, όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε ακόμα αν το καυγαδάκι τους είναι προσυνεννοημένο, μολονότι έχει φανεί πια αυτό που περιγράψαμε, ότι δηλαδή ενώ ξεκίνησε έτσι εξελίσσεται τώρα σε άγριο πόλεμο.

Ενώ κάποια στιγμή για το καλό και των δυο θα έπρεπε να προχωρήσουν σε ένα βελούδινο διαζύγιο τώρα θα γίνει το έλα να δεις. Ότι και να γίνει όμως, η τερατώδης σχέση τους έχει αφήσει ένα “παιδί τέρας”, τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που μεταλλάσσεται πια σε κάτι ακόμα πιο αλλοπρόσαλλο, μια κυβέρνηση με ρετάλια, απολειφάδια, αποστάτες και σούργελα.
Τα όσα θα ζήσουμε από εδώ και πέρα κι ως τις εκλογές θα έχουν το χαρακτήρα απόλυτης φαρσοκωμωδίας.
Και προσωπικά, αν θέλετε, ενώ μόνο ως φάρσα αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι εδώ και 4 χρονάκια κυβερνούν τη χώρα ο Τσίπρας και ο Καμμένος,
περιμένουμε ήδη έναν κεντροαριστερό ανασχηματισμό με διάφορα παράξενα πουλιά που θα κελαηδάνε εκκωφαντικά, μέχρι να έρθει η ευλογημένη ώρα των εκλογών, να απαλλαγούμε όλοι και οι δυστυχισμένοι ψηφοφόροι τους -όσοι δεν έχουν τακτοποιηθεί ως πελατάκια..- από αυτήν την ψεκασμένη αριστεροδεξιά, αυτό το ξεκούδουνο Πρώτη Φορά Τσίρκο.