Κληροδότημα Μπαφέρου και Νοσοκομείο Χαλκίδας

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ                                                                                     

09/02/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: «Κληροδότημα Μπαφέρου και Νοσοκομείο Χαλκίδας»
 
Εδώ και 50 χρόνια υπάρχει το κληροδότημα Μπαφέρου, το οποίο διαχειρίζεται μία πενταμελής επιτροπή. Μέλη της επιτροπής είναι οι εκάστοτε: δήμαρχος Χαλκιδέων, πρόεδρος του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου Ευβοίας, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ευβοίας, πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Χαλκίδας και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Σύμφωνα με τη διαθήκη του αποθανόντος, τα έσοδα του κληροδοτήματος τα οποία προκύπτουν από ενοίκια, τόκους κλπ., έπρεπε να διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας «για την ανέγερση μιας πτέρυγας συγχρονισμένης παθολογικής καθώς και τμήμα εις αυτήν αντικαρκινικού. Εάν πάλι είναι αδύνατο, τότε η 5μελής Επιτροπή να έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τας ανωτέρω εντολάς μου εις το Γηροκομείο που πρόκειται να ιδρυθεί».
Στο νοσοκομείο Χαλκίδας έχει δημιουργηθεί τμήμα και μονάδα ογκολογίας-χημειοθεραπείας υπαγόμενες στον παθολογικό τομέα. Στη μονάδα αυτή από το 2004 έχουν εξεταστεί πάνω από 5000 ασθενείς και έχουν γίνει περισσότερα από 500 χημειοθεραπευτικά σχήματα σε εξωτερικούς και νοσηλευόμενους αιματολογικούς-ογκολογικούς ασθενείς. Στο νέο δε νοσοκομείο θα μεταφερθεί και θα αναπτυχθεί το ογκολογικό τμήμα της Παθολογικής κλινικής.
Παρόλα αυτά η επιτροπή δεν έχει υλοποιήσει τη διαθήκη Μπαφέρου με αποτέλεσμα η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδας να διεκδικεί τα έσοδα του κληροδοτήματος για το εκκλησιαστικό γηροκομείο Χαλκίδας.
Μάλιστα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου συσχέτισαν την πρόσφατη απομάκρυνση του Διοικητή του νοσοκομείου από τη θέση του, με τη διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κληροδοτήματος Μπαφέρου.
Ερωτάται ο αρμόδιος  Υπουργός:
• Εφόσον είναι ενήμερος για το κληροδότημα Μπαφέρου , σε τί ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αξιοποιήσει το κληροδότημα Μπαφέρου προς όφελος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας και μάλιστα σε ένα τομέα τόσο σοβαρό για την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου;
• Ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρέμβαση της Εκκλησίας προκειμένου να απομακρυνθεί ο διοικητής του νοσοκομείου;

                                           
Ο ερωτών βουλευτής

 

Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *