Λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

31.8.11

Ερώτηση προς τους Υπουργούς:

Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών

Η έναρξη της λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών, ενός εξαιρετικά σημαντικού θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνοδεύεται από σοβαρά προβλήματα. Η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση των Δήμων έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση του θεσμού, την αποδόμηση του δημόσιου και παιδαγωγικού του χαρακτήρα και τη μείωση της ποιότητας παροχών προς το παιδί και την οικογένεια.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το 84% των τμημάτων των 2400 βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών της χώρας είναι υπεράριθμα, ενώ το 68% των σταθμών παρουσιάζει ελλείψεις σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
Το 52% των εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι συμβασιούχοι και με το δεδομένο ότι οι απαραίτητες προσλήψεις από τους δημοσιοποιημένους πίνακες του ΑΣΕΠ έχουν «παγώσει», είναι προφανές ότι δημιουργούνται πολλά κενά και ελλείψεις σε προσωπικό, ειδικά φέτος που αυξήθηκαν κατά 40% οι αιτήσεις γονέων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών, τα οποία κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα, συνταξιοδοτήθηκαν το τρέχον έτος πάνω από 180 εργαζόμενοι, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί το προσωπικό κατά 420 περίπου εργαζόμενους – συμβασιούχους, οι οποίοι απασχολούνται με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις που θα επανακριθούν το Δεκέμβριο. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο μέσον της χρονιάς, στη περίπτωση που τα δικαστήρια κρίνουν ότι δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες, θα είναι τεράστιο. Προς τούτο, η δημοτική αρχή της Αθήνας προτείνει ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή, για εύλογο χρονικό διάστημα στους δήμους, των συμβασιούχων – εργαζομένων σε σταθμούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα λάβουν για την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων βρεφονηπιακών σταθμών, την πλήρωση των κενών σε προσωπικό, την επαρκή χρηματοδότησή τους, καθώς και τη διασφάλιση της πρόσβασης βρεφών και νηπίων στην προσχολική αγωγή;

Είναι στις προθέσεις τους να προχωρήσουν σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την παραμονή για εύλογο διάστημα στους δήμους, συμβασιούχων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή να προσλαμβάνονται με προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *