Παρά τις αντιδράσεις δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης του Λιμανιού της Ελευσίνας για την εξυπηρέτηση των οχηματαγωγών πλοίων RO-RO

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: “Παρά τις αντιδράσεις δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο της χρησιμοποίησης του Λιμανιού της Ελευσίνας για την εξυπηρέτηση των οχηματαγωγών πλοίων RO-RO”.

Στο επίκεντρο της αρνητικής επικαιρότητας επανέρχεται το Λιμάνι της Ελευσίνας, καθώς πιθανολογείται η χρήση του από τα οχηματαγωγά πλοία, τα γνωστά RO-RO, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εύφλεκτων και επικίνδυνων φορτίων.

Ο Δήμος Ελευσίνας εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενος την τεράστια κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση την οποία θα υποστεί ο οικιστικός ιστός της πόλης. Σύμφωνα δε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, θα απαντήσει δυναμικά με το κλείσιμο του οδικού δικτύου που οδηγεί στο λιμάνι και με απαγόρευση της κυκλοφορίας των 150 νταλικών που εξυπηρετούνται από τα πλοία RO-RO.

Η ανησυχία των πολιτών της Ελευσίνας έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στις 30.8.2010 το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών γνωμοδότησε θετικά για την εκτέλεση δρομολογίων από και προς το Λιμάνι της Ελευσίνας των πλοίων «Ιππότης» και «Κολοσσός» της ΝΕΛ και «Πελαγίτης» της Ναυτιλιακής Εταιρείας «Αειναύτες». Η ανησυχία των κατοίκων παραμένει, αν και δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας επί των αιτημάτων των δυο εταιρειών.

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Πρόκειται να δρομολογηθούν οχηματαγωγά πλοία RO-RO από και προς το Λιμάνι της Ελευσίνας;
  • Με ποια μέτρα θα προστατευθεί ο οικιστικός ιστός της πόλης της Ελευσίνας από τη βαρειά κυκλοφορία που προκαλεί η λειτουργία του λιμανιού σε άμεση συνέχεια με την πόλη;
  • Με ποιες πρωτοβουλίες θα απελευθερωθούν τμήματα της παραλίας προκειμένου να δοθούν για χρήση των κατοίκων της πόλης;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *