ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Γρηγόρης Ψαριανός

Από τον Χρήστο Λογαρίδη 08.01.09

Είμαι υπέρ της τρομοκρατίας του Κολοκοτρώνη και του Σπάρτακου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός μιλάει στο «Πρώτο Θέμα» για όλα τα θέματα της καυτής επικαιρότητας που διανύουμε.

Κύριε Ψαριανέ, θα ήθελα να μου αναλύσετε μια δήλωση σας, ότι είστε υπέρ της τρομοκρατίας για τα δίκαια του κόσμου και κατά των τρομοκρατών

Είμαι υπέρ της τρομοκρατίας του Κολοκοτρώνη, του Ροβεσπιέρου, του Σπάρτακου. Αυτό έχω πει, μακάρι να αυξηθεί η δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων αυτού του τύπου, δηλαδή των επαναστατικών κινημάτων για να τα κάνουμε πενηνταράκια.
Το λέω για κάποιους που κάνουν τους ηλίθιους, γιατί εκτός από τους αυθεντικούς ηλίθιους, υπάρχουν και αυτοί. Είπα ότι ακόμα και η δράση κάποιων λεγόμενων τρομοκρατικών οργανώσεων, μέχρι ένα σημείο, είχε την αποδοχή του κόσμου. Οι ερυθρές ταξιαρχίες, η 17 Νοέμβρη, πέρα από την δράση του να ασκείς βία, γιατί είσαι ο γνώστης της αλήθειας, που είναι πρόβλημα αυτό, φιλοσοφικού τύπου, είχαν την αποδοχή του κόσμου όταν εκτελούσαν βασανιστές, δολοφόνους, εγκληματίες και αποδεδειγμένα καθίκια. Από την στιγμή που μπήκαν μέσα διάφορα ζουζούνια από μυστικές υπηρεσίες και άρχισαν να χτυπάνε εκδότες και βουλευτές χάλασε, έγινε όπως με τον Μόρο στην Ιταλία και τον Μπακογιάννη στην Ελλάδα.

Ποιους θεωρείτε πραγματικούς τρομοκράτες?

Οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί που βομβαρδίζουν ολόκληρες χώρες, που βομβαρδίζουν σχολεία και νοσοκομεία, γιατί δήθεν αυτή η χώρα παράγει χημικά, ενώ στο Ισραήλ που αποδεδειγμένα παράγει χημικά και είμαστε οι καλύτεροι πελάτες του, τα χημικά του Ισραήλ σνιφάρουμε στην Πανεπιστημίου, οι Αμερικάνοι δεν μπουκάρουν. Στο Ιράκ που δεν αποδείχθηκε ότι είχε χημικά, είναι ακόμα εκεί.

 

Η ανεργία και η φτώχια, είναι κατά την γνώμη σας ένα είδος τρομοκρατίας?

Αυτό δεν είναι τρομοκρατία, είναι άσκηση βίας. Αυτό που λένε ότι καταδικάζουμε την βία από όπου κι αν προέρχεται, είναι μια παπαριά. Καταδικάζουμε την βία που ασκούν τα πιτσιρίκια πετώντας πέτρες και σπάζοντας τζάμια και καταδικάζουμε και την ρίψη της ατομικής βόμβας. Είναι το ίδιο οι σφεντόνες και οι ατομικές βόμβες;
Κανείς κερατάς δεν καταδικάζει την βία του προϋπολογισμού, της φορολογικής ανισότητας, της ληστείας του δημόσιου πλούτου από τα λαμόγια του παρακράτους και της παραεκκλησίας. Αυτή την βία δεν την καταδικάζει κανείς και σου ζητάνε να καταδικάσεις την βία για μια βιτρίνα, για 50, για 500. Βεβαίως, καταδικάζω την βία που έσπασε βιτρίνες και την βία που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά είναι το ίδιο πράγμα; Αυτούς τους συμψηφισμούς τους κάνουν αυτοί οι γελοίοι.

Έχετε πει, ότι το πρόβλημα δεν είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά οι χαφιέδες που προβοκάρουν τον δίκαιο αγώνα.

Οι Μπολσεβίκοι, ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση, οι επαναστάτες του 1821 ήταν «τρομοκρατική» οργάνωση. Κλέφτες και τρομοκράτες τους έλεγαν και ληστοσημορίτες αργότερα τον ΕΛΑΣ στην Γερμανική κατοχή. Οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί που βάραγαν προσοχές στην Γκεστάπο και στην κομαντατούρα, ήταν οι καλοί άνθρωποι. Αυτοί που πολεμούσαν στα βουνά, ήταν ληστοσημορίτες, αναρχικοί και τρομοκράτες. Στην μαζική δράση με καθαρά ταξικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, μπαίνουν χαφιέδες, ασφαλίτες και άλλοι. Έχω καταθέσει φωτογραφίες και βίντεο, με κουκουλοφόρους με πτυσσόμενους λοστούς, πιστόλια, μολότοφ και πέτρες να μπαινοβγαίνουν στις κλούβες της αστυνομίας. Έχω και τους αριθμούς από τις κλούβες αυτές. Ο κύριος Παυλόπουλος, ο κύριος Χηνοφώτης, ο κύριος Καραμανλής, η κυρία Κανέλη, ο κύριος Καρατζαφέρης, ο κύριος Άδωνης Γεωργιάδης και ο κύριος Πάγκαλος όμως, κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Ουσιαστικά κάνουν πλάτες στην δράση αυτών των κουκουλοφόρων. Είναι άλλο να είσαι κουκουλοφόρος σε διατεταγμένη υπηρεσία της ασφάλειας και να τα σπάς αδιακρίτως, ώστε να δημιουργήσεις ένα τηλεοπτικό σκηνικό ανησυχίας των νοικοκυραίων και άλλο να καλύπτεις με μαντίλι το πρόσωπο σου για να μην φας τα χημικά του Ισραήλ. Βάζουν μαντίλια με Μαλόξ, για να προστατευθούν από τα χημικά, δεν είναι δακρυγόνα αυτά που πετάνε, είναι επικίνδυνα χημικά που έχουν απαγορευθεί από την συνθήκη της Γενεύης ακόμα και για εμπόλεμες καταστάσεις.
Εδώ όμως, ως οι μαλάκες του τέταρτου κόσμου, του κάτω κόσμου, είμαστε οι καλύτεροι πελάτες. Αυτοί λοιπόν που φοράνε μαντίλια, δεν τα φοράνε για να κρυφτούνε, αλλά για να προστατευθούνε. Αυτοί που φοράνε κουκούλα με τρύπες στα μάτια, όπως οι δοσίλογοι και οι ταγματασφαλίτες, που δείχνανε στα μπλόκα της Κοκκινιάς, είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία και είναι ασφαλίτες. Να πάνε να ρωτήσουνε τους επικεφαλής των ΜΑΤ ποιοι ήταν αυτοί που έμπαιναν στα περιπολικά και στις κλούβες ανενόχλητοι, για να σταματήσει αυτή η άθλια προπαγάνδα και το νταραβέρι με τους κουκουλοφόρους, που αρχινταραβεριτζίδες είναι δυστυχώς το ΚΚΕ και ντρέπομαι γι αυτό.

Μια άλλη δήλωση που κάνατε και ξεσηκώθηκε πολύς κόσμος, είναι ότι καλύτερα να τραυματιστούν δυο αστυνομικοί, παρά ένας πολίτης.

Τέτοια μαλακία δεν έχω πει ποτέ. Έχω πει πολλές μαλακίες και θα πω κι άλλες στο μέλλον, αλλά αυτό δεν το έχω πει. Δεν μετράω την ανθρώπινη ζωή με το επάγγελμα.
Για μένα ένας γελοίος ασφαλίτης, έχει την ίδια αξία με έναν κανονικό άνθρωπο. Πάντα άλλωστε ελπίζεις ότι και το μεγαλύτερο καθίκι, μπορεί να γίνει φυσιολογικός άνθρωπος.

Ποιος έβαλε τότε στο στόμα σας αυτή την δήλωση?

Δεν ξέρω, διάφοροι χαφιέδες και προβοκάτορες, ενδεχομένως και κάποια βρωμοκάναλα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα κανάλια, αλλά με κάποια που είναι τριτάντζες, του κάτω κόσμου που λέμε, έχουν κάτι υποτιθέμενα δελτία που σπεκουλάρουν ότι ο Ψαριανός είναι οπαδός της τρομοκρατίας και ότι είπα ότι το αίμα ξεπλένεται με αίμα και ότι δυο μπάτσοι κάνουν έναν κανονικό άνθρωπο και τέτοια. Αυτά είναι πράγματα που έχουν αυτοί στο μυαλό τους. Επίσης υπάρχουν κάποια σάιτ, δεν θυμάμαι τώρα πως τα λένε, κάτι ποντικοσάιτ, που γράφουν απίστευτες αρλούμπες. Εγώ ότι έχω πει, είναι ηχογραφημένο. Αν μου φέρουν ντοκουμέντο που να λέω τέτοια πράγματα θα κρεμαστώ μόνος μου. Αν δεν βρούνε όμως?
Είναι υποχρεωμένοι να έχουνε τα ηχητικά ντοκουμέντα, έχω κάνει αγωγές, όπως και σε μια πατσαβούρα εφημερίδα, που με έβγαλε πρωτοσέλιδο με κουκούλα, σε κανάλι που αφιέρωσε το μισό δελτίο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οπαδός της τρομοκρατίας.

Πως είδατε τον τραγικό θάνατο του Αλέξη και την έκρηξη βίας που ακολούθησε? Πιστεύετε ότι ήταν δικαιολογημένη?

Δεν ξέρω αν ήταν δικαιολογημένη. Είναι άλλο αν είναι εξηγήσιμο κάτι και άλλο αν είναι δικαιολογήσιμο. Βεβαίως και είναι δικαιολογημένη η εξέγερση, γιατί μας έχουν και μας πηδάνε δεκαετίες. Έχουν κάνει ότι αλητεία μπορείς να φανταστείς ως επίσημο κράτος, με την μόνιμη στήριξη του παρακράτους, που είναι το μόνο που λειτουργεί άψογα στην χώρα. Μπουκάρουν τώρα στα σπίτια, χωρίς χαρτιά και κάνουν έρευνες σε όλη την Ελλάδα για να βρουν μολότοφ και βελονάκια που πλέκουν κουκούλες. Για να ξεσπάσει αυτή η εξέγερση, ήθελε μια σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι. Η δολοφονία του Αλέξη, ήταν αυτή η σταγόνα. Η σταγόνα που έβγαλε τα πάντα στην επιφάνεια, γιατί ότι έγινε, δεν έγινε μόνο για την βία που ασκείται στα πιτσιρίκια, δεν είναι η πρώτη φορά που δολοφονείται 15χρονος χωρίς τιμωρία των δολοφόνων. Βγήκε όλη αυτή η συσσωρευμένη κοινωνική πίεση, από το ασφαλιστικό, το παραδικαστικό, το παρακράτος, την παραεκκλησία με τους Εφραίμηδες και τα μοναστήρια με τις ανταλλαγές των λιμνών, την ανεργία, την υποτίμηση της νοημοσύνης μας, από 50 οικογένειες και 10.000 καραγκιόζηδες.

Πιστεύετε ότι αυτά τα γεγονότα φόβισαν την εξουσία?

Η εξουσία είναι εξ ορισμού φοβισμένη. Είναι πάντα στην τσίτα, γιατί ξέρει ότι για να διατηρήσει την αδικία που γίνεται πάνω στις ζωές του κοσμάκη, αυτό το έγκλημα διαρκείας, πρέπει να είναι πάντα στην τσίλια. Μπορεί να μην κυκλοφορεί χλωμήστους διαδρόμους των υπουργείων αυτή η εξουσία, αλλά κατά βάθος είναι χεσμένη και κάποια μέρα θα την πάθει. Όπως την έπαθε στην Γαλλία, όπως την έπαθε το 21, γιατί τότε δεν ήταν μόνο απελευθερωτικός ο αγώνας, αποδείχθηκε αυτό, γιατί μετά τους καπετάνιους τους πήγανε στα Παλαμίδια  η άρχουσα τάξη και οι συνεργάτες των Τούρκων. Το ίδιο έκαναν και οι συνεργάτες των Γερμανών που οι απόγονοί τους ακόμα μας κυβερνάνε.

Όταν οι αστυνομικοί κινδυνεύουν, πρέπει να τραβάνε το όπλο τους?

Ποιος κινδυνεύει? Αν είναι έτσι, να κυκλοφορούμε όλοι με όπλα και όποιος νομίζει ότι κινδυνεύει, να τραβάει το όπλο και να ρίχνει. Να φέρουμε τον νόμο της ζούγκλας, να το κάνουμε Τέξας. Αυτό θέλουν μερικοί. Στην Αγγλία δεν έχουν όπλα οι αστυνομικοί και δεν κουνιέται φύλλο. Ακόμα και στα γήπεδα της Αγγλίας, που μπορείς να δώσεις σφαλιάρα στον παίκτη έτσι κοντά που είναι οι εξέδρες, δεν το τολμάει κανείς και μέσα στο γήπεδο δεν υπάρχει κανένας αστυνομικός. Εδώ έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς και βλέπεις τι γίνεται σε κάθε αγώνα. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αστυνομικοί που κάνουν περιπολίες προς όφελος του πολίτη, για να μην κλέβει ο ένας τον άλλον, να μην βιάζει, να μην σκοτώνει, δεν έχουν όπλα. Είναι άλλο αυτό και άλλο να κάνουμε τους κάου μπόυδες, ο κάθε καράβλαχος, ο κάθε αμόρφωτος  να παίρνει ένα κουμπούρι και να μπουμπουνίζει όποιον γουστάρει. Στην Δανία, στην Τσεχία, στην Φινλανδία, στην Αγγλία, δεν έχουν όπλα οι αστυνομικοί.
Όπλα μπορεί να έχει μία Άμεση Δράση δηλαδή ένα τμήμα της αστυνομίας, που θα πρέπει να επέμβει κάπου περίεργα που κάτι γίνεται.

Πιστεύετε ότι θα το καταλάβαινε αυτό η μητέρα του αστυνομικού που πυροβολήθηκε πριν λίγες μέρες?

Γιατί, αυτός ο αστυνομικός δεν ήταν οπλισμένος? Δεν σώνεσαι με το να είσαι οπλισμένος. Κάθομαι τώρα εδώ εγώ με ένα κουμπούρι και κάποιος περνάει και μου ρίχνει. Αυτά θα λέμε τώρα? Άσε που αυτό το παραμύθι με το καλάσνικοφ έχει πολλούς δράκους μέσα. Ένα καλάσνικοφ που ακροβολίζεται απέναντι από στρατόπεδο, που έχει αστυνομία εκεί, που είναι του Παπάγου, το Υπουργείο Δημόσιας τάξης, πάνω σ΄ένα πολυβολείο της Πανεπιτημιούπολης δεν είναι εύκολο. Είναι πανεπιστήμιο φυλασσόμενο. Μπορούμε να πάμε τώρα εμείς οι δυο με ένα καλάσνικοφ και να ρίξουμε στις ζάντες της διερχόμενης κλούβας? Πως θα φύγουμε μετά, με διαστημόπλοιο?

Η αστυνομία είπε πως την εμπόδισε το άσυλο.

Τι είναι αυτά μωρέ, απλά θέλουν να καταργήσουν το άσυλο στα πανεπιστήμια και να διαλύσουν τα Εξάρχεια. Θέλουν να μπουκάρουν μέσα στα σπίτια, όπως κάνανε οι γκεσταπίτες.

Γιατί θέλουν να καταργήσουν το άσυλο?

Ρώτα τους. Απλά θέλουν να το καταργήσουν και υπάρχουν πολλοί καλοθελητές που τους βοηθούν, ακόμα και μικρές οργανώσεις που δεν είναι ύποπτες, που δεν είναι χαφιέδες. Είμαι ενάντια σε πρακτικές τύπου, 3 πιτσιρικάδες που επειδή λέει το τραγούδι, είμαι 16αρης σας γαμώ τα λύκεια, να μπαίνουν και να τα σπάνε. Βρέθηκα και στις 3 καταλήψεις της Νομικής και του Πολυτεχνείου το 73, και αργότερα σ΄αυτές του χημείου, παντού. Μίλησα εκεί μέσα, έζησα εκεί μέσα και ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να τα σπάσω.

Πετάξατε ποτέ πέτρες και μολότοφ?

Όχι δεν πέταξα ποτέ, ήθελα να πετάξω, αλλά δεν πέταξα. Πιστεύω ότι είναι λάθος, δεν μπορείς να αποφασίζεις ότι είσαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της μόνης αλήθειας και άρα να πυροβολείς και να πετάς μολότοφ. Μπορείς να διαμαρτυρηθείς, αλλά όταν οι άλλοι σου ρίχνουν με όπλα, κάπως θα πρέπει να αμυνθείς και θα την πετάξεις την μολότοφ. Όταν γίνει μια εξέγερση, δεν πας με λουλούδια στα ανάκτορα. Στην Γαλλική επανάσταση έμπαιναν στα παλάτια ξυπόλυτοι αλλά με τσουγκράνες και λερώνανε και τα χαλιά με λάσπες. Μόνο το ΚΚΕ προσέχει να μην λερώνει τα χαλιά. Το είπε και ο δήμαρχος, το ΚΚΕ κάνει πορείες και δεν βρίσκουμε ούτε αποτσίγαρο κάτω…

Τα παιδιά έλεγαν πως αν δεν έκαναν φασαρία, δεν θα τους άκουγε κανείς…

Έχει μια λογική, αυτό είναι η σύγκρουση. Προσωπικά, όπως δεν πλακώνομαι στα γήπεδα, δεν πλακώνομαι και στους δρόμους. Βρίζω στο γήπεδο, την ομάδα μου, την άλλη ομάδα, τον προπονητή μου, τον άλλο προπονητή, τον διαιτητή, αλλά βρίσκω χυδαίο και βάρβαρο να ρίξω ρουκέτα στους απέναντι. Όταν όμως μπούκαραν μέσα στην Λεωφόρο οι γαύροι και οι βάζελοι και τα έκαναν μπάχαλο, ήταν λαϊκή εξέγερση γιατί δεν πήγαινε άλλο αυτό το στημένο παιχνίδι. Το στημένο παιχνίδι δεν γκρεμίζεται με ροδοπέταλα. Άλλο όμως αυτό και άλλο επειδή πιστεύω πως τα ψαράδικα πουλάνε μπαγιάτικα ψάρια, να ρίχνω μολότοφ σε όλα τα ψαράδικα.

Όταν ο κόσμος βιώνει αυτή την οικονομική κρίση, δεν είναι πρόκληση να βλέπει τους βουλευτές να κυκλοφορούν με καινούργια πανάκριβα αυτοκίνητα?

Δεν είναι δικά τους νοικιασμένα είναι. Είναι της βουλής, όπως ο αστυνομικός κυκλοφορεί με το περιπολικό, είναι της υπηρεσίας. Κακώς δίνουν αυτοκίνητα, θα έπρεπε να δίνουν μόνο μια κάρτα για δωρεάν βενζίνη. Όπως όμως στην Ελλάδα υπάρχει ο εργαζόμενος των 600 ευρώ, κάτι που δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα, έτσι και ο μισθός του βουλευτή, είναι 6.500 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη είναι 20.000. Όλα στην Ελλάδα είναι στο 1/4 της Ευρώπης, εκτός από την  ασφάλεια που είναι στο 1/20 και την παιδεία που είναι στο 1/100        
Κάτι δήθεν δημοσιογράφοι των συγκροτημάτων που κυκλοφορούν με μαύρες σακούλες, παίρνουν 30.000 και κάτι διοικητές και τμηματάρχες ΔΕΚΟ, ΟΤΕ, ΕΡΤ παίρνουν της πουτάνας τα λεφτά, αλλά κανείς δεν μιλάει, τα έχουν όλοι με τους μισθούς των βουλευτών. Δεν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ τους βουλευτές και τους μισθούς τους, ας δουλεύουν τζάμπα, εγώ πάλι εκεί θα είμαι αν με επιλέξει ο κόσμος.

Πολλοί λένε πως ένας λόγος που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η θέση που πήρε στα πρόσφατα γεγονότα και πολύς κόσμος φοβήθηκε.

Πιστεύω σε μια μεγάλη αριστερά και η αριστερά στην Ελλάδα έχει 30% τουλάχιστον.
Αν λειτουργήσουμε με συνέπια απέναντι στην ταξική πάλη, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αδικία, θα το κερδίσει αυτό το ποσοστό. Ο κόσμος πάει μπροστά και αλλάζει, από την δράση μειοψηφικών ομάδων, ευφυών ανθρώπων, σοφών, μεταρρυθμιστών, επαναστατών. Από κει ξεκινάνε οι αλλαγές στην ιστορία.
Οι μανάδες μας, έζησαν κατοχή, εμφύλιο, αστυνομοκρατία και μακρονήσια, τα Ιουλιανά, χούντες, την δολοφονία του Λαμπράκη και δεν αντέχουν άλλο. Είναι 60 – 70 χρονών και σου λέει πάλι τα ίδια? Καλύτερα να καθόμαστε να βλέπουμε τηλεόραση. Οι πιτσιρικάδες όμως που ξέρουνε τι γίνετε, που βλέπουν ότι θα πάρουνε 3 πτυχία και θα είναι άνεργοι, που βλέπουν την δημόσια περιουσία να την ξεπουλάνε στο παπαδαριό και σε διάφορους μαφιόζους, θέλουν να τα αλλάξουν. Και εμείς θέλαμε να τα αλλάξουμε, κάναμε εξεγέρσεις, αλλά τελικά τα κάναμε σκατά. Είμαι μισός στην γενιά των Λαμπράκηδων και μισός στην γενιά του Πολυτεχνείου, γίναμε η χειρότερη εξουσία λαμόγιων. Διάφοροι σύντροφοι μου στις καταλήψεις, έγιναν υπουργοί και κάνανε νταραβέρια με οπλικά συστήματα. Θεσμοθετήσανε τον ρόλο του λαμόγιου και του σαλταδορισμού. Θέλει καθαρό μυαλό και να ξέρεις ότι όταν ως επαναστάτης κερδίσεις την μάχη και εγκαθιδρύσεις μια νέα κατάσταση, να μην είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Πολλοί έφεραν περισσότερη μαυρίλα από αυτή που πολέμησαν, μην λέμε τώρα ονόματα…

Μιλώντας πάλι για τα ποσοστά, που δείχνουν μια πτώση, τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να φύγει ο κύριος Αλαβάνος και ότι ο κύριος Τσίπρας ήταν μια φούσκα?

Αν ψάχνουν για φούσκες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες φούσκες πριν φτάσουμε στην φούσκα Τσίπρας, Λογαρίδης και Ψαριανός. Μπορεί να είμαστε όλοι φούσκες, αλλά υπάρχουν πολύ πιο σιγουράτζες φούσκες, κάποιοι που φουσκώνουνε μπροστά μας κάθε μέρα στα κανάλια, στα υπουργεία και στις πρωθυπουργίες.

Για το γεγονός ότι ο κύριος Αλαβάνος είναι από τους πιο πλούσιους αρχηγούς?

Το θεωρώ γελοίο να μιλάμε για αυτό. Μερικοί από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής επανάστασης ήταν πάμπλουτοι, οι καπεταναίοι του ΕΛΑΣ ήταν τσιφλικάδες, ο Βελουχιώτης ήταν γεωπόνος από πλούσια οικογένεια, ο Τσε ήταν γιατρός από μεγαλοαστική οικογένεια με πολλά λεφτά, τα παράτησε όλα και πήρε τα βουνά. Και ο Μαρξ ακόμα, δεν ήταν κανένα φτωχαδάκι. Καλύτερα να είσαι πλούσιος και επαναστάτης, παρά φτωχός και μαλάκας, γλείφτης του καθένα που σε πηδάει.

Τον ανασχηματισμό πως τον είδατε?

Άλλη ερώτηση… Μάλλον επειδή ήταν του Αι Γιαννιού, έγινε το τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Έτσι όπως κυβερνιέται η χώρα, δήθεν με λαϊκή βούληση, είναι μια απάτη, γιατί από πότε το 42% είναι πλειοψηφία ? Εδώ οι ίδιοι λένε ότι κλέβουν 50 έδρες και δεν τους φτάνουν. Τώρα θέλουν να γίνονται κυβέρνηση με 38%, μετά με 35% και πάει λέγοντας. Όλο αυτό είναι μια απάτη, όπως απάτη είναι και ο ανασχηματισμός, έφυγε η Μπακογιάνη και ήρθε η Μπακογιάνη, έφυγε ο αυτός και ήρθε ο ίδιος, έφυγε ο Αβραμόπουλος και ήρθε ο Αβραμόπουλος, ο Χατζιδάκης πήγε στην θέση του Χατζιδάκη, ο Σαμαράς στην θέση του Λιάπη που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι. Κοροϊδευόμαστε?
Περίμενα από τον Καραμανλή, που είναι έξυπνος, γιατί για να μπορεί να κυβερνάει από την Ραφήνα με τηλεκοντρόλ, βλέποντας D V D, πρέπει να έχει μια εξυπνάδα, να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο και να πάρει μερικούς τεχνοκράτες που να μην είναι κομματόσκυλα από τις οικογένειες των Γερμανοτσολιάδων και των κολεγίων του Μασατσούσετς, η να εισάγει αν δεν βρίσκει, ώστε να διαχειριστεί έλλογα αυτό το μπουρδέλο που δεν έχει ούτε πουτάνες. Δεν μπορείς να αλλάζεις έναν θίασο και να βάζεις την Γκόλφω να παίξει τον Τάσο και τον Τάσο να παίξει την Γκόλφω. Αυτό είναι κωμωδία.

Τα τελευταία γεγονότα, πιστεύετε ότι βολέψανε την κυβέρνηση? Ξαφνικά δεν ακούμε τίποτα για τα μεγάλα σκάνδαλα…

Η δολοφονία του Αλέξη, ξέρεις, μερικοί το είπαν κι όλας, ότι μπορεί να ήταν μεθοδευμένη από κάποιους εγκέφαλους. Πάντα κάτι μεθοδεύεται και γίνεται για να καλύψει το προηγούμενο, όπως και το ένα σκάνδαλο κλείνει το άλλο. Έχουν γίνει πολλές τέτοιες προβοκάτσιες. Δεν χρειάζεται να είσαι χαζός, μπορεί να είσαι και έξυπνος άνθρωπος, αν έχεις κάποιους δίπλα σου, που σου λένε, εντάξει μωρέ, αν γίνει και κάτι ρίξε, έρχεται η στιγμή που μπορεί και να το κάνεις.

Την στάση του κύριου Κούγια πως την είδατε?

Μου θυμίζει το τραγούδι που λέει πότε Βούδας, πότε Κούδας, αλλά θα το έγραφα πότε Βούγιας, πότε Κούγιας. Καμμία δουλειά σχεδόν δεν είναι ντροπή. Εκτός από μερικές που όπως γίνονται, είναι.

Είναι γνωστές οι θέσεις σας για την Μέση Ανατολή, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω, αν πιστεύεται ότι αυτή την φορά η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεχτη?

Ο Αραβικός κόσμος έχει πολυδιασπαστεί με τις ταχυδακτυλουργίες των ΗΠΑ και τις ακροβασίες του Ισραήλ. Θέλουν να αποδιοργανώσουν τελείως τον Αραβικό κόσμο, όπως έχουν καταφέρει διάφορες υπηρεσίες εδώ να αποδιοργανώσουν τελείως το εργατικό κίνημα, για να κάνει ο καθένας μια πορεία μόνος του. Ήμουν στην Παλαιστίνη πριν 6 μήνες και τα είδα με τα μάτια μου. Το ρεύμα, το νερό, όλα εκεί τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι Ισραηλινοί. Μέσα στην Παλαιστίνη, υπάρχουν οικισμοί, από χυδαίους Εβραίους έποικους, που μένουν στις κορυφές των λόφων και είναι φωταγωγημένοι, ενώ στην υπόλοιπη Παλαιστίνη τα φώτα τρεμοπαίζουν σαν κεριά. Αυτοί οι οικισμοί των εποίκων, είναι μικρά Ψυχικά και Παπάγοι, αλλά τι ζωή μπορούν να κάνουν εκεί, όταν φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Όπου πάς, κάθε λίγα χιλιόμετρα σε σταματάνε Ισραηλίτες φαντάροι και σε γδύνουν για να σε ψάξουν. Υπάρχουν δυο περιοχές, η δυτική όχθη και η Γάζα, δεν είναι κράτη, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και μένουν Παλαιστίνιοι Σαν να λέμε η Θράκη και η Αρκαδία. Δυο περιοχές που δέχονται όλη την άσκηση βιαιότητας από το Ισραήλ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να τραβάνε την κατάσταση στα άκρα. Η ιστορία με την Χαμάς, το Ισραήλ την γιγάντωνε, για να έχει μια ακραία εχθρότητα να αντιμετωπίσει. Όπως ο Μπούς είχε συνεταίρο τον Μπίν Λάντεν και την Αλ Κάϊντα, που την χρηματοδοτούσαν δεκαετίες με δισεκατομμύρια δολάρια και έκαναν και δουλειές μαζί, πετρέλαια και άλλα. Μια εξουσία θέλει μια ακραία αντιπαλότητα για να έχει το άλλοθι να ασκεί βία. Την αντιπαλότητα των πιτσιρικάδων δηλαδή που πετάνε πέτρες με σφεντόνες και κάποιες ρουκέτες που πέφτουν στην έρημο γιατί δεν φτάνουν στις πόλεις και τις ρίχνουν από απελπισία. Οι άλλοι τους ρίχνουν από πάνω χημικά, έχουν ατομικές βόμβες, αλλά εντάξει.

Την στάση του Ομπάμα σε αυτή την κρίση πως την σχολιάζετε?
   
Κάποιοι πανηγύριζαν, όπως πανηγύριζαν παλιά όταν κέρδισαν πάλι οι δημοκρατικοί με τον Κένεντι, τον Κάρτερ και τον Κλίντον. Όλοι αυτοί όμως έκαναν τεράστιες ρίξεις και πολέμους σε όλο τον κόσμο. Ο Κένεντι έκανε το Βιετνάμ και με την Κούβα παραλίγο να γίνει κόλαση τότε με την κρίση στον κόλπο των χοίρων. Με τον Κάρτερ τα ίδια, με τον Κλίντον μπήκαν στην Γιουγκοσλαβία, στο Κουβέϊτ, στο Ιράκ, τι να περιμένεις? Τι είναι ο Ομπάμα? Μαριονέτα 200 πολυεθνικών που έχουν οπλικά συστήματα και ξέρω γω τι άλλα σκατά. Αν καταφέρει να κάνει ένα Παλαιστινιακό κράτος και μπορέσει να τους κάνει να ζουν σαν καλοί γείτονες, προφανώς θα τον φάνε, γιατί μετά που θα πουλάνε τα όπλα και πως θα ελέγχουν τα πετρέλαια, χωρίς τον μπαμπούλα Ισραήλ και διασπασμένο τον Αραβικό κόσμο? Ακόμα και στην Παλαιστίνη, έχουν τα κόμματα της αριστεράς διασπασμένα σε 30 κομματίδια που δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Διαίρει και βασίλευε. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί τόσο αίμα και τόσο μίσος να ξεχαστεί και να βρεθεί λύση.

Να επιστρέψουμε λίγο στα δικά μας. Πιστεύετε ότι ο ξεσηκωμός που ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα, θα έχει συνέχεια?

Θα γίνει χειρότερος. Θα αγριέψει πάρα πολύ το έργο και θα είναι πολύ άσχημο για όλους. Η οικονομική κρίση που θα έρθει σε λίγους μήνες, θα φέρει πολλούς άνεργους, θα φέρει περικοπές, κάποιος που παίρνει χίλια ευρώ, θα του πούν πάρε πεντακόσια η φύγε, γιατί μπορώ να πάρω τρείς άνεργους και να τους δίνω από τριακόσια. Μέσα σε αυτή την αγριάδα που έρχεται, θα είναι πολύ καθοριστική η στάση της αριστεράς. Όχι μιας δήθεν αριστεράς, αλλά μιας αριστεράς που ξέρει τι θέλει και τι οράματα έχει και πως θα διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο. Θα είναι καθοριστική και η στάση του μηχανισμού που λέγετε βαθύ παρακράτος, με τους κουκουλοφόρους, τους προβοκάτορες, τους κυπατζίδες, που δουλειά τους είναι να μπαίνουν σε κοινωνικές ομάδες και να αλλοιώνουν το νόημα μιας εξέγερσης, μιας κινητοποίησης, να αφήνουν φωτιές για να στηθεί το τηλεοπτικό σκηνικό που θα τρομάξει τον κυρ Μπάμπη και την κυρά Τασούλα, να συσπειρώσει τους συντηρητικούς και τους φοβικούς, να εντείνουν τον ρατσισμό και να φέρουν μια πιο σκληρή εξουσία με πιο πολλούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Θα είναι μια πολύ δύσκολη φάση.
                  

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *