Πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

17/3/2011

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

– Εξωτερικών

– Περιβάλλοντος , Ενέργειας και κλιματικής αλλαγής

Θέμα: Πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Με αφορμή το πρόσφατο ατύχημα στα ιαπωνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια και τις ανυπολόγιστες ενδεχόμενες συνέπειες, όχι μόνο για τον λαό της Ιαπωνίας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, καταδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί την εναλλακτική λύση στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον ακόμη και σε περιοχές της Ευρώπης, είναι πιθανόν να συμβούν. Η περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία θεωρείται από όλους τους ειδικούς η πλέον θωρακισμένη τεχνολογικά χώρα σε ότι αφορά την αντισεισμικότητα των πυρηνικών αντιδραστήρων, έδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι εντέλει δεν υπάρχει πλήρως ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Σε ενδεχόμενο ισχυρό σεισμό στην Μεσόγειο, αντιδραστήρες που είναι εγκατεστημένοι στη νότια Γαλλία –μια επίσης σεισμογενής ζώνη- , ενδεχομένως θα μπορούσαν να πληγούν αντίστοιχα, προκαλώντας άμεση απειλή για τους λαούς της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής . Το ίδιο θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί και εφ’ όσον υλοποιηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, η οποία έχει προγραμματίσει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων σε εξαιρετικά σεισμογενείς περιοχές. Παρόμοιους σχεδιασμούς έχουν ανακοινώσει και άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία, οπού ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί το Κοζλοντούι.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποκλείσει οριστικά σχέδια και μελέτες, που προτείνουν την μελλοντική εξασφάλιση ενέργειας για τη χώρα μας από πυρηνικές εγκαταστάσεις ;

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει ,σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διακοπεί δια παντός η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικές εγκαταστάσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου και των υποψήφιων προς ένταξη χωρών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *