Σκοπευτήριο Καισαριανής

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

5/2/2010

Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς:
•    Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
•    Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
o    Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
•    Προστασίας του Πολίτη
•    Πολιτισμού και Τουρισμού

Θέμα: Σκοπευτήριο Καισαριανής

Μετέωρη, εδώ και δεκαετίες,  παραμένει η οφειλόμενη  υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής και για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στον ιερό τόπο όπου έδωσαν τη ζωή τους εκατοντάδες αγωνιστές.
Όπως αναφέρεται,  η επιμονή της  «Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας», η οποία, με κάθε τρόπο, προσπαθεί να ματαιώσει   την υλοποίηση  των προγραμματισμένων από το Δήμο Καισαριανής έργων  για τη δημιουργία του εν λόγω Μουσείου, αλλά και  η επιδεικνυόμενη αδράνεια η και μεροληπτική στάση των αρμοδίων Υπηρεσιών (Πολεοδομία, Αστυνομική Αρχή), οδηγούν σε απανωτές διακοπές εργασιών και εγείρουν δικαιολογημένα ερωτηματικά.
Σύμφωνα με την αριθμ. ΔΙΛΑΠ/Γ/2376/15202/7.2.84 (ΦΕΚ Β΄/193/7.3.84) απόφαση του ΥΠΠΟ, το έτος 1984, όλος ο χώρος του  Σκοπευτηρίου κηρύχθηκε Ιστορικός – Μνημειακός, ενώ το έτος 1987, η Πολιτεία , σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 του Ν. 1731/1987 (ΦΕΚ Α΄/161/991987), αφαίρεσε  από το Σωματείο «Πανελλήνια Σκοπευτική  Εταιρεία»  την παραχωρηθείσα από το έτος  1930 ιδιοκτησία  επί του Σκοπευτηρίου.
Σήμερα, 26 έτη αργότερα,  το κτίριο όπου βρίσκεται  το ιστορικό Σκοπευτήριο  καταρρέει, ενώ ο Δήμος Καισαριανής   αγωνίζεται ακόμα για την αναπαλαίωση και μετατροπή του κτιρίου σε ένα σύγχρονο Πανελλήνιο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης που θα διαφυλάξει την ιστορική μνήμη και θα την παραδώσει στις επόμενες γενιές.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
•    Για ποιο λόγο εκκρεμεί επί δεκαετίες η οφειλόμενη υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας για την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σκοπευτηρίου Καισαριανής καθώς και για τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης;
•    Σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να συνδράμουν αποτελεσματικά για να ολοκληρωθούν άμεσα οι απαιτούμενες εργασίες με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του χώρου;

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *