Σοβαρές δυσλειτουργίες στο ΙΚΑ Βόλου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση προς την Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Σοβαρές δυσλειτουργίες στο ΙΚΑ Βόλου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού

Τους τελευταίους μήνες στη Νομαρχιακή Μονάδα του ΙΚΑ Βόλου έχουν διαπιστωθεί σοβαρότατες δυσλειτουργίες εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι εναπομείναντες ιατροί και η τοπική διεύθυνση της μονάδας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ασφαλισμένους της περιοχής, τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθιστούν άμεση και επιτακτική την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι ιατροί νευραλγικών ειδικοτήτων είναι αναγκασμένοι να κάνουν περισσότερα από είκοσι ραντεβού την ημέρα, οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση, οι ουρές είναι καθημερινό φαινόμενο, ενώ η αναμονή για το κλείσιμο επίσκεψης είναι εξαιρετικά μεγάλη (ενδεικτικά, για την ειδικότητα οφθαλμιάτρου φτάνει τους δύο μήνες).  
Το οργανόγραμμα του ΙΚΑ Βόλου δεν έχει  ανανεωθεί από το 1989, με συνέπεια να παρατηρείται έλλειψη προσωπικού σε αναγκαίες ειδικότητες. Το τελευταίο διάστημα, στη Νομαρχιακή Μονάδα παρουσιάζονται κενά εξαιτίας είτε συνταξιοδότησης, είτε λήξης συμβάσεων ιατρών. Πρόσφατα αποχώρησαν από το ΙΚΑ 2 αλλεργιολόγοι, 1 ενδοκρινολόγος, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος και 1 παθολόγος εξαιτίας της λήξης των συμβάσεών τους, ενώ έπονται και άλλες αποχωρήσεις στο άμεσο μέλλον για τον ίδιο λόγο. Σημειώνεται δε, ότι από τις αρχές του χρόνου συνταξιοδοτήθηκαν άλλοι 10 γιατροί, ενώ επιπλέον θα πρέπει να προσμετρηθούν και τα 25 κενά που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες που προβλέπει το οργανόγραμμα, όπως ψυχίατροι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, οικογενειακοί παθολόγοι κλπ.  

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
•    Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται στο ΙΚΑ Βόλου και να λειτουργήσει εύρυθμα η τοπική νομαρχιακή μονάδα παρέχοντας σύγχρονες και ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους;  

7.7.2010
Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *