Στασιμότητα στις εργασίες ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για τη μόνιμη στέγαση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.  Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Στασιμότητα στις εργασίες ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για τη μόνιμη στέγαση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Χωρίς τη δική του στέγη παραμένει εδώ και χρόνια το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί για την ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Λεωφόρο Συγγρού που έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τη μόνιμη στέγαση του συγκεκριμένου μουσείου.

Η λειτουργία του ΕΜΣΤ έρχεται να καλύψει το κενό που δημιούργησε η έλλειψη ενός ανάλογου θεσμού για τη σύγχρονη τέχνη, ελληνική και διεθνή, στην Αθήνα. Παρότι όμως έχουν περάσει 14 χρόνια από τη σύσταση του οργανισμού του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Ν. 2557/1997) και 3 χρόνια από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη μετατροπή του ΦΙΞ σε μουσείο, ωστόσο η υπόθεση δεν παρουσιάζει καμία εξέλιξη.
Συγκεκριμένα, και ενώ από το 2007 είχε αναδειχθεί από μειοδοτικό διαγωνισμό εργολάβος και τα εγκαίνια του ΕΜΣΤ είχαν προγραμματιστεί για το 2010, οι εργασίες για την ολοκλήρωση του μουσείου δεν προχώρησαν, παρότι το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είχε εξασφαλιστεί από το Γ΄ ΚΠΣ, με αποτέλεσμα τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί να χαθούν.
Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο μουσείο ως θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη, κρίνεται απαραίτητη η επίσπευση των εργασιών ανάπλασης του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για τη μόνιμη στέγαση του μουσείου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Για ποιους λόγους καθυστερεί η ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών στο πρώην εργοστάσιο ΦΙΞ που πρόκειται να φιλοξενήσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Σε ποια φάση βρίσκονται οι απαιτούμενες για την εκτέλεση του έργου διαδικασίες (εκκαθάριση σύμβασης με την έκπτωτη μειοδοτική εταιρεία ΒΙΟΤΕΡ, σύμβαση για τις σκαλωσιές, σύμβαση φύλαξης του μουσείου);
2.    Δεδομένου ότι η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου ΦΙΞ για τη στέγαση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αποτελεί ένα από τα χρόνια πλέον προβλήματα του ΥΠ.ΠΟ.Τ., σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί σχετικά με την εκτέλεση του εν λόγω έργου και την ανάθεσή του σε νέα μειοδότρια εταιρεία ώστε να αποφευχθούν επιπλέον καθυστερήσεις στην παράδοση του έργου;
3.    Δεδομένου ότι τα προβλεπόμενα κοινοτικά κονδύλια του 2009 χάθηκαν, προτίθεται να εντάξει το συγκεκριμένο έργο στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα Αττικής του ΕΣΠΑ (2007-2013);

21.7.10

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *