Συνέντευξη στη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ 13

Δυο και τρία κομμάτια πάλι η αριστερά. Αν είχατε κοινό υποψήφιο για την δεν θα ήταν καλύτερα τα ποσοστά σας?

Όχι δεν είναι έτσι. Κοινή υποψηφιότητα σημαίνει και κάποια κοινή συνισταμένη. Εγώ δεν τη βλέπω αυτή, εσείς την βλέπετε? Εκτός αν πιστεύετε ότι όλοι είμαστε ίδιοι, από το ΛΑΟΣ ως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπότε δεν χρειάζεται να κάνουμε και εκλογές. Ειδικά για την Αριστερά, δεν είναι δύο και τρεις οι αριστεροί υποψήφιοι στην Περιφέρεια Αττικής, είναι, σύμφωνα με τα δικά τους λεγόμενα, 8. Και ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιάννης Δημαράς αριστεροί δηλώνουν. Μάλιστα, δεν γίναμε 2, 3, 8 μόλις πριν από τις εκλογές, αλλά από το 1860, όταν διαλύθηκε η πρώτη Σοσιαλιστική Διεθνής με τις συγκρούσεις ορθόδοξων μαρξιστών και αναρχικών. Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των τμημάτων της ευρύτερης αριστεράς, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολο να ξεπεραστούν.

“Αυστηρή πράσινη ζώνη” όπως το Λονδίνο και στο Παρίσι; Έχετε βρει τον χώρο στην Αθήνα και τα χρήματα?

Η πράσινη ζώνη δεν είναι κάτι που γίνεται μέσα στην πόλη, δεν σημαίνει ότι θα γεμίσουμε την Αθήνα πάρκα, αν και πολύ θα θέλαμε να τα είχαμε κι αυτά, ή ότι θα έχουμε πράσινο γρασίδι το δεκαπενταύγουστο. Σημαίνει ότι θα μπει αυστηρός φραγμός στην εκτός σχεδίου δόμηση, και στη διάχυση της μιας πόλης της Αττικής στην άλλη. Δηλαδή κάποια μέρη της Αττικής θα μείνουν άχτιστα. Δεν χρειάζεται χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο, εκτός ίσως από λίγα Ευρώ για τις στοιχειώδεις μελέτες. Θα στοιχίσει όμως εκατομμύρια Ευρώ σε όσους επενδύουν στην εκτός σχεδίου δόμηση.

 

 Τι θα πράξει η “Αττική Γη” και η “Δημοκρατική Αριστερά” τον δεύτερο γύρο των εκλογών?

Δεν μπορώ να προδικάσω για λογαριασμό ούτε της Αττικής Γης ούτε της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αφενός δεν ταυτίζονται. Αφετέρου, συμμετέχουν και άλλοι άνθρωποι, και δεν μπορούμε να τους φορέσουμε μία απόφαση που δεν θέλουν. Και είναι σαφέστατα πρόωρο να μιλάμε για το τι θα κάνουμε τη δεύτερη Κυριακή πριν δούμε τι αποτελέσματα θα βγάλει η πρώτη. Πάντως, σαν καλοί αριστεροί, που τηρούμε τις παραδόσεις της αριστεράς της χώρας μας, θα ετοιμάσουμε σίγουρα τον Τρίτο Γύρο.

Πάμε σε διασπάσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας ή ο δικομματισμός θα αποδειχθεί και πάλι εφτάψυχος?

Πάμε γερά, όπως πρώτα, όπως πάντα. Δεν νομίζω ότι τα περισσότερα ελληνικά κόμματα έχουν μάθει να συνεργάζονται. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα χάσουν το νόημα ύπαρξής τους αν συνεργαστούν. Δεν βλέπετε πόση πόλωση προσπαθούν να στήσουν? Είναι παράδοξο, γιατί υπάρχουν αξιοπρεπέστατοι άνθρωποι και στα δύο μεγάλα κόμματα, που σε άλλες χώρες, με άλλες πολιτικές παραδόσεις, θα συμμετείχαν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όχι στην Ελλάδα όμως, που η πόλωση είναι παράδοση από την εποχή του Τρικούπη και του Δηληγιάννη.

Δεν ξέρω αν ο δικομματισμός θα επιβιώσει με τη σημερινή του μορφή, αλλά μπορούν να υπάρξουν και άλλες μορφές δικομματισμού στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, έχει αρκετές εφεδρείες ακόμα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *