Συνεδριαση της κινησης πολιτων κατα του λιθανθρακα στο Αλιβερι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                                                           

Στην ανοικτή συνεδρίαση της πανελλαδικής κίνησης «πολίτες κατά του λιθάνθρακα», που εγίνε την Κυριακή 19/10/2008 στο Αλιβέρι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε μεταξύ άλλων ότι: 

Η αποπομπή της Ελλάδας από τους μηχανισμούς του Κιότο δείχνει την εγκληματική προχειρότητα των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έθεσαν ακόμη και αυτό το μείζον παγκόσμιο ζήτημα στη δίνη κομματικών ανταγωνισμών και μικροπολιτικών αντιθέσεων.
Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και όταν η ΔΕΗ παίρνει μόλις το 0,3% της ηλεκτροπαραγωγής της από ανανεώσιμες πηγές, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προγραμματίζει τη δημιουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ρεύματος με εισαγόμενο λιθάνθρακα και αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για την ατομική ενέργεια.
Όταν ο υπόλοιπος κόσμος απορρίπτει τον λιθάνθρακα, εδώ θέλουν να μας πείσουν ότι συμφέρει -οικονομικά και οικολογικά. Στην πραγματικότητα ο λιθάνθρακας, που η ΔΕΗ επιλέγει και προωθεί με τις νέες μονάδες, συμφέρει μόνο τους εισαγωγείς τους, ανάλογους επενδυτές και τις χώρες παραγωγής του.
Γιατί η ΔΕΗ δεν υλοποιεί την αρχική της δέσμευση για την άμεση κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου παραπλήσιας ισχύος και αντ΄ αυτού προχωράει σε επιπλέον επιβάρυνση του τόπου;
Ο ανταγωνιστής της ΔΕΗ κος Μυτιληναίος ακύρωσε την κατασκευή μονάδας λιθάνθρακα στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας μετά τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Η ΔΕΗ γιατί αδιαφορεί και επιμένει;
Θα επιμείνουμε σταθερά σε μια νέα στρατηγική στον τρόπο κατανάλωσης, ιδιαίτερα στα κτίρια και στις μεταφορές.
Θα αντισταθούμε σθεναρά στην εγκληματική προχειρότητα με την οποία οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις χειρίστηκαν το ενεργειακό ζήτημα.
Θα καταγγείλουμε την ιδέα της «πράσινης» και φθηνότερης πυρηνικής ενέργειας.

 19/10/08

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *