Συνθήκες κράτησης στις φυλακές ανηλίκων Βόλου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Συνθήκες κράτησης στις φυλακές ανηλίκων Βόλου

Οι φυλακές ανηλίκων Βόλου δεν θυμίζουν σε τίποτε σωφρονιστικό κατάστημα. Υπάλληλοι και κρατούμενοι έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Στους θαλάμους χωρητικότητας 80 ατόμων στοιβάζεται διπλάσιος αριθμός κρατουμένων, ενώ μόλις πρόσφατα έγινε η μεταγωγή άλλων εννέα ατόμων.

Αναφέρεται ότι σε κελί 18 ατόμων «φιλοξενούνται» 40 κρατούμενοι. Επίσης, κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα, κάτω από κρεβάτια και μέσα στις τουαλέτες. Ακόμα και οι αίθουσες του σχολείου που λειτουργεί μέσα στις φυλακές έχουν μετατραπεί σε κελί 15 κρατουμένων. Εξάλλου, στο ως άνω σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων εκτίουν τις ποινές τους φυλακισμένοι ηλικίας έως και 40 ετών.
Το τελευταίο περιστατικό πρωτοφανούς βίας εντός των φυλακών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σωρευμένων προβλημάτων, ενώ παράλληλα καταδεικνύει την αποτυχία της πολιτείας να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.  
Συγκεκριμένα, στις 20 Ιουλίου, την ώρα του συσσιτίου ξέσπασε αιματηρή συμπλοκή μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων  με απολογισμό τρεις σοβαρά τραυματίες, μεταξύ τους ένας σωφρονιστικός υπάλληλος, και τουλάχιστον έξι ελαφρά τραυματισμένους.  Στη διάρκεια της συμπλοκής χρησιμοποιήθηκαν αυτοσχέδια μαχαίρια, ξηλωμένα κάγκελα και αιχμηρά αντικείμενα.  

Σημειώνεται ότι, κατόπιν επανειλημμένων εκκλήσεων της διεύθυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος, καθώς και του συλλόγου των εργαζομένων, τις φυλακές είχε επισκεφθεί τον περασμένο Μάρτιο σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μετά από επιτόπια έρευνα είχε δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει στον πολιτικό προϊστάμενό του, όσα αρνητικά κατέγραψε, προτείνοντας να γίνουν άμεσα μεταγωγές κρατουμένων για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Πέντε μήνες μετά, η απαράδεκτη κατάσταση στις φυλακές ανηλίκων Βόλου δεν έχει βελτιωθεί.  
Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
•    Ποια μέτρα θα λάβει για την αποσυμφόρηση των φυλακών ανηλίκων Βόλου και την εξασφάλιση αξιοπρεπών και ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους κρατούμενους;
•    Σε ποιες ενέργειες προχώρησε στο διάστημα των πέντε τελευταίων μηνών για τη βελτίωση της κατάστασης που επικρατεί στο εν λόγω σωφρονιστικό κατάστημα, έπειτα, δηλαδή, από την εκεί επίσκεψη του συμβούλου του και την καταγραφή των προβλημάτων;
•    Ποια χρηματοδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, ένταξης, επανένταξης, απεξάρτησης βρίσκονται σε εξέλιξη στις συγκεκριμένες φυλακές;

22.7.2010

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *