Το «Μ» στο FYROM είναι Μακεδονία, δεν είναι Μαλακάσα!

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο.

… τα συλλαλητήρια είναι δικαίωμα του καθενός να τα κάνει για οποιαδήποτε θέματα, εθνικά, οικογενειακά, αθλητικά. Ελεύθεροι άνθρωποι είμαστε, δημοκρατία έχουμε. Βεβαίως θα συζητήσουμε μετά για τα αποτελέσματά τους.
Επί του προκειμένου όμως: Αυτό το κρατίδιο, εδώ και 25 χρόνια, λέγεται –και με δική μας πρόταση και αποδοχή – FYROM. Το «Μ» στο FYROM είναι Μακεδονία, δεν είναι πχ Μαλακάσα!
Όλος ο κόσμος, την λέει Μακεδονία σκέτη. Εγώ πχ θέλω να λέγεται το κράτος αυτό, …Σβετλάνα, που είναι και σλάβικο. Όμως, δεν μου πέφτει λόγος! Το δίλημμα που μας τίθεται είναι εάν θα λέγεται σκέτη Μακεδονία, όπως τη λέει όλος ο κόσμος, ή αν θα έχει σύνθετη ονομασία.
Εάν συμφωνήσουμε μαζί τους, έναντι όλων και για πάντα, σε μία σύνθετη ονομασία, και μάλιστα κατά τη γνώμη μου είναι προτιμότερο στη γλώσσα τους δηλαδή «Γκόρνα» ή «Σεβέρνα», δεν γίνεται να το αλλάξουν εκ των υστέρων εκείνοι μονομερώς. Δεν μπορείς πχ να αλλάξεις τη συνθήκη της Λωζάνης ή των Βερσαλλιών ή το Δίκαιο της θάλασσας, επειδή έτσι γουστάρεις!
Δεν είναι ούτε Κίνα ούτε Ιαπωνία ούτε ΗΠΑ ούτε Ρωσία. Πρόκειται για 2 εκατομμύρια φουκαράδες, από 5 εθνότητες.

… όσον αφορά το ζήτημα της υπό ψήφιση συμφωνίας: η συμφωνία που κάνει η κυβέρνηση “τσιπροκαμένου” είναι μία άθλια συμφωνία που προσπαθεί να πουλήσει μούρη ότι θα λύσει το θέμα μόνη της. Προσωπικά, θα ψηφίσω οποιαδήποτε συμφωνία έχει σύνθετη ονομασία και πακέτο κι όλα τα άλλα μαζί, δηλαδή τις αλλαγές στο Σύνταγμα, την απάλειψη των αλυτρωτισμών.
Είναι δε αδιανόητο να πιστεύουμε ότι απειλούμαστε από αυτούς. Να πούμε ότι απειλούμαστε από την Τουρκία ή από την Βουλγαρία παλαιότερα, σωστό. Άσε που και οι Βούλγαροι έχουν μία Μακεδονία: τη Μακεδονία του Πυρίν.
Η Μακεδονία γεωγραφικά είναι το 50% και κάτι στην Ελλάδα, γύρω στο 30% στην «γυφτοσκοπιανία» και υπάρχει κι ένα μεγάλο μέρος, κοντά στο 20% στη Βουλγαρία κι ένα πολύ μικρό κομματάκι στην Αλβανία. Όσο για την αρχαία Μακεδονία, που πολλοί επικαλούνται, έφτανε μέχρι το Αφγανιστάν! Ας πάμε λοιπόν στο Αφγανιστάν να τους πούμε «δρόμο, εδώ είναι Μακεδονία!». Kalash λέγονται οι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου στο Αφγανιστάν. Περιελάβανε το Γιβραλτάρ, τη Μασσαλία, τη Νότιο Ιταλία που ακόμα μιλάνε τα «γκρεκάνικα» εκεί. Να πάμε λοιπόν να πάρουμε όλα τα εδάφη που ανήκαν στη Μακεδονία και να πούμε πως λεγόμαστε κι εμείς Μακεδονία κι όχι Ελλάδα!
Εγώ θέλω με επιθετικό προσδιορισμό. Τσεβέρνα Μασεντόνια κι αν ήταν και μία λέξη, ακόμα καλύτερα. Μ’ αυτή τη λογική, συμφωνία πακέτο λοιπόν, θα ψήφιζα. Αλλά συμφωνία σπασμένη σε κομμάτια όπου στην αρχή τους δίνουμε το όνομα και με υποχρέωση αργότερα να κάνουνε 1,2,3, τέτοια συμφωνία εγώ δεν θα ψηφίσω. Και η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επ’ αυτού, είναι μία διαπραγμάτευση άθλια μιας κυβέρνησης άθλιας. Πώς λύνονται τα σοβαρά πολιτικά θέματα; Λέει ο πρωθυπουργός: καλούμε σε σύσκεψη τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής να αποφασίσουμε εάν θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, εάν θα διεκδικήσουμε την ΑΟΖ και ό,τι μας ανήκει, εάν θα αποδεχτούμε εκβιασμούς, εάν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Για οποιαδήποτε τέτοια εθνικά θέματα, ένας σοβαρός πρωθυπουργός, όχι ένας γελοίος ψεύτης Πινόκιο και Μινχάουζεν, αυταπατώμενος ή απλά απατεώνας, είτε δεξιός είτε αριστερός καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και γίνεται μια εθνική διαπραγμάτευση.
Και ένα τελευταίο. Ο Πύρρος Δήμας και διάφοροι άλλοι πατριώτες μας προέρχονται από την Αλβανία και είναι βορειοηπειρώτες. Εμείς πώς τους λέμε; Αλβανούς; Τους λέμε βέβαια βορειοηπειρώτες. Την νότια Αλβανία πώς την λέμε; Βόρειο ΄Ήπειρο τη λέμε. Μεθαύριο, πχ διαλύεται η Αλβανία, και το νότιο τμήμα της ως κρατίδιο της πρώην Αλβανίας, θέλει να λέγεται Δημοκρατία της Ηπείρου. Τι θα τους λέγαμε, όχι; Δεν θα δεχτούμε να τη λέμε βόρειο Ήπειρο όπως τη λέγαμε εκατό χρόνια; Είναι ακριβώς το ίδιο ακόμα και σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού. Δεν κάνουμε εξετάσεις αίματος στους πληθυσμούς. Κι εμείς μπορεί νάμαστε λίγο σλάβοι, λίγο έλληνες λίγο αρβανίτες, κι οτιδήποτε. Εγώ μπορεί νάμαι και λίγο τουρκόσπορος, η γιαγιά μου ήταν απ’ την Σμύρνη. Δεν ξέρω εάν η προγιαγιά μου είχε πάει με κάποιον Τούρκο!
Πρόκειται λοιπόν για κοινή λογική. Τρία και δύο κάνουν πέντε και δεν κάνουν έξι, επειδή εγώ γουστάρω.