Υπάρχει θέμα – Α’ Μέρος

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STARTMEDIA TV ΚΕΡΚΥΡΑΣ, στην εκπομπή “Υπάρχει θέμα”. 10.05.2015
ΜΕΡΟΣ Α΄

“Ο Σταύρος Θεοδωράκης, οι Βουλευτές και όλα τα στελέχη του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, επιλέξαμε να κάνουμε μια πανελλαδική περιοδεία, με αφορμή κυρίως την Ημέρα της Ευρώπης. Για να υπογραμμίσουμε την σημασία που έχει η προσπάθεια για την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και στο ευρώ, και η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί για τη διασφάλιση αυτής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Δεδομένου ότι για μας, η Ευρώπη είναι ο ασφαλέστερος χώρος οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, παγκοσμίως. Δεν υπάρχει κάτι άλλο ασφαλέστερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Προφανώς πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η Ελλάδα είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Μπορεί γεωγραφικά να θεωρείται ότι είναι στα σύνορα, στην άκρη της Ευρώπης. Στην πραγματικότητα όμως είναι στο κέντρο της. Και γι’ αυτό είναι αδιανόητο για μας να συζητάμε για περιπτώσεις ρήξης, σύγκρουσης ή αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ.”

-Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, το αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πορτογαλία ή η Ιρλανδία όμως, μπήκαν στα μνημόνια μετά από μας και έχουν ήδη βγει και είναι ήδη στις αγορές και δανείζονται με αρνητικά επιτόκια. Κι εμείς, μετά από πέντε-έξι χρόνια μιας εξαιρετικά επώδυνης για όλους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ούτε μισό βηματάκι. Γιατί; Γιατί οι άλλες, πολιτισμένες, πρέπει να πω, χώρες, συμφώνησαν σε μία βάση διεξόδου από την κρίση. Ανεξαρτήτως πολιτικών, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών, ανεξαρτήτως αποχρώσεων κοινωνικοπολιτικών και στην Πορτογαλία, και στην Ιρλανδία και στην Κύπρο. Συμφώνησαν οι κυβερνήσεις και οι αντιπολιτεύσεις αυτών των χωρών σε ένα κοινό σχέδιο. Έκαναν μία μίνιμουμ συμφωνία για να βγουν από την κρίση. Το κατάφεραν και το κάνανε.
-Εμείς; Ο Σαμαράς αντιπολιτεύτηκε ως αντιευρωπαϊστής στον Παπανδρέου, ο Τσίπρας αντιπολιτευόταν ως αντιευρωπαϊστής στον Σαμαρά, και τώρα ο Τσίπρας αρχίζει να κάνει μια φιλοευρωπαϊκή στα λόγια στροφή, ενώ μιλούσαν στο ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, εβδομήντα τοις εκατό, πενήντα, εξήντα, τριάντα, μέχρι που ο κ. Βαρουφάκης είπε πως στο 70% του Μνημονίου είμαστε σύμφωνοι, δεχόμενος βέλη από το ίδιο του το κόμμα και ευρισκόμενος σ’ αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται τώρα ο κ. Βαρουφάκης. Είναι σχεδόν «στην απέξω», έχει παραμεριστεί. Αλλά αυτό που τώρα πρέπει να αναζητήσουμε, σ’ αυτό που πρέπει να απαντήσουμε, είναι να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Να καταλήξει αυτή η κυβέρνηση σε μια συμφωνία με τους ευρωπαίους, που ακόμα κι αν έχει κάποια πράγματα που μπορεί να είναι επώδυνα, δεν θα είναι πιο οδυνηρά από όσα μέχρι τώρα έχουνε υπάρξει και δεν είναι ανάγκη να είναι περικοπές μισθών-συντάξεων και υπερφορολόγηση. Αλλά είναι ανάγκη να είναι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στο Κράτος, στη Δημόσια Διοίκηση, στον εξορθολογισμό των πραγμάτων. Με γνώμονα τη καλύτερη διαχείριση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει οπωσδήποτε να έρθουμε σε συμφωνία με τους ευρωπαίους φίλους και δανειστές και συνεταίρους μας.
-Πρέπει να εξασφαλίσουμε την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων προς εμάς. Κάνουμε το κόλπο και στοχοποιούμε τους γερμανούς, ότι απέναντί μας είναι οι γερμανοί, επενδύοντας σ’ ένα αντιγερμανικό σύνδρομο, ενώ απέναντί μας είναι δεκαοκτώ χώρες. Δεν μας στοχοποιούν οι γερμανοί. Εμείς στοχοποιούμε τους γερμανούς. Οι γερμανοί δεν είναι εχθροί μας ούτε νεοναζί. Εμείς έχουμε νεοναζί.
-Εμείς δώσαμε λαϊκή εντολή στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί την ελληνική κρίση. Ας την διαχειριστεί λοιπόν. ή θα κάνει αυτά που έλεγε προεκλογικά ή θα την κάνει γυριστή. Αλλά θα την κάνει γυριστή για να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία και για να πει ευθέως ότι αυτό που σας είπα ότι τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές θα αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 751, δεν μπορεί να γίνει τώρα. Θα γίνει αργότερα. Σας είπα ψέματα. Σας είπα ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ, όμως τώρα τον κάνω γαργάρα. Αυτά να τα πούμε. Αλλιώς, αν θέλουμε να πουλάμε παραμύθια και να χτίζουμε τοίχους με παροχολογία και υποσχέσεις, να ξέρουμε ότι κάποια στιγμή, εγώ που τα πουλάω αυτά τα παραμύθια, θα στουκάρω στη μάντρα με διακόσια!
-Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε ακριβώς αυτά που κάνει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ψεκασμένων. Ακριβώς τα ίδια κάνει αυτή η αριστερή κυβέρνηση με τον Καμμένο κλπ, με όλα αυτά τα πράγματα της «πρώτη φορά Αριστεράς». Διορίζουμε κάτι ξαδέρφια μας στον κρατικό μηχανισμό, διορίζουμε τα «δικά μας παιδιά, ξανανοίγουμε τα θέματα των ανθρώπων που πρέπει να αποκαταστήσουμε ως εκλογικούς πελάτες…ναι ή όχι;
-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει τίποτα θάλασσα. Παρέλαβε ένα χάος και το συντηρεί. Αυτό έκανε. Δεν διόρθωσε τίποτα, δεν βελτίωσε τίποτα. Και βέβαια κανείς μας δεν περίμενε σε τρεις μήνες να γίνει η Ελλάδα παράδεισος, έτσι; Αλλά και κανείς μας δεν περίμενε ο Υπουργός Παιδείας, ο αριστερός, προοδευτικός Υπουργός Παιδείας να καταργήσει τα πειραματικά και τα πρότυπα δημόσια σχολεία, στέλνοντας μαθητική πελατεία στους Μωραϊτηδες και στα κολλέγια. Αυτό είναι πρώτη φορά Αριστερά; Καταργούμε τα πρότυπα και πειραματικά δημόσια σχολεία για να στείλουμε πελατάκια στους ιδιώτες; Απαγορεύουμε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα….Και όταν απαγορεύουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δια ροπάλου, επειδή το θέλουνε οι πανεπιστημιακές συντεχνίες των ημετέρων, στέλνουμε εμείς, αριστεροί βουλευτές και υπουργοί τα παιδιά μας στα Λονδίνα, στις Νέες Υόρκες και στα Παρίσια, αλλά και στη Σόφια, στη Βουδαπέστη και στην Πράγα, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια ξοδεύοντας τεράστια ποσά, αντί να αφήσουμε να λειτουργήσουνε ΚΑΙ ιδιωτικά πανεπιστήμια εδώ. Δεν ξέρω εάν έχετε κάνει μια περιοδεία στα δημόσια πανεπιστήμια. Εγώ θέλω να σας πω ότι στην Τουρκία, στην «απαίσια και ρυπαρή Τουρκία», το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη της Γαλατά Σαράϊ, του Ολυμπιακού ας πούμε, μπαίνεις μέσα και ντρέπεσαι. Κι εδώ πέρα στα δημόσια πανεπιστήμια, επίσης μπαίνεις μέσα και ….ντρέπεσαι.
-Οι απολυθέντες που απολύθηκαν άδικα είναι όλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Ο Λ Ο Ι. Από το δημόσιο, από τους χίλιους του δημοσίου, μπορεί να απολύθηκαν οι πενήντα, από τους οποίους οι είκοσι άδικα. Εμείς λέμε να επαναπροσληφθούν αυτοί που απολύθηκαν άδικα, αλλά όχι χωρίς ΑΣΕΠ. Αλλά όχι με πλαστά πιστοποιητικά. Η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση με ολίγον και από ψεκασμένους, πρέπει να δει και τα πιστοποιητικά. Τα τέσσερα πτυχία που έχει ο Ψαριανόπουλος είναι πραγματικά ή είναι μαϊμού; Ή θα το κάνουμε γαργάρα επειδή είναι αριστεροί συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ, ή πανεπιστημιακοί σύντροφοι;
-Γιατί δεν έχει καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ ο ΣΥΡΙΖΑ; Τώρα, απόψε; Περιμένουμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την αποκατάσταση του μισθού στα 752 – για να βάλουμε και κάτι – και περιμένουμε επίσης και διάφορα άλλα πράγματα: τη λύση του ενεργειακού, τη συμφωνία για τους αγωγούς, τη χρηματοδότηση από τους κινέζους, τη χρηματοδότηση από τους ρώσους και το πετρέλαιο από τον Τσάβες στην Καισαριανή. Τα είχε υποσχεθεί αυτά ο κ. Τσίπρας πριν από μερικά χρόνια.
-Καλούμε τον Αλέξη Τσίπρα να παίξει το ρόλο του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτόν ψήφισε για πρωθυπουργό. Και θέλω λοιπόν να πω στον Αλέξη Τσίπρα ότι πρέπει να απαλλαγεί από τα αντιευρωπαϊκά ακροαριστερά ή ακροδεξιά βαρίδια του και ο ίδιος, με προσωπική του ευθύνη, να καλέσει σε μία πανστρατιά τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όχι άνευ όρων, όχι «να τα κατεβάσουμε» στις οδηγίες των ευρωπαίων, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να προχωρήσουμε το διάλογο, για να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Που όταν τόλεγα εγώ πρόπερσυ με λέγανε γερμανοτσολιά και δωσίλογο κι όταν πριν από ένα μήνα το είπε ο Τσίπρας, να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, το κάνανε γαργάρα, δεν τον είπε κανείς γερμανοτσολιά.