Υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
7/7/2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κα Υπουργό
Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού.

Η ευρύτερη περιοχή Καλυβίων είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και το υπάρχον Κέντρο Υγείας (Κ.Υ.) αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής για τους κατοίκους της περιοχής. Παρότι όμως το Κ.Υ. ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2006 και παρέχει τις υπηρεσίες του σε χιλιάδες πολίτες ετησίως, λειτουργεί με μία μόνο πρωινή βάρδια (8.00-14.00).
Συγκεκριμένα, όλοι οι υπάλληλοι που απασχολούνται σε αυτό, είναι αποσπασμένοι από κεντρικά νοσοκομεία ή με ετήσιες συμβάσεις έργου (επικουρικοί γιατροί) ή ειδικευόμενοι γιατροί. Όταν λήγει η σύμβασή τους αποχωρούν και μέχρι να προσληφθούν καινούργιοι, το Κέντρο Υγείας αντιμετωπίζει προβλήματα στην κάλυψη όλων των ιατρικών περιστατικών.
Σήμερα, το Κ.Υ. έχει άμεση ανάγκη από τρία τουλάχιστον άτομα, έναν διοικητικό υπάλληλο, έναν ακτινολόγο (για υπέρηχο) και έναν επισκέπτη υγείας (για εμβολιασμούς κλπ.), ενώ για την πλήρη λειτουργία του (εφημερία) πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον πέντε μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και περίπου δεκαπέντε νοσηλευτές.
Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητη η στελέχωσή του με το επιπλέον απαραίτητο προσωπικό ώστε  να λειτουργήσει και δεύτερη βάρδια κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και να αξιοποιηθούν επαρκώς τα εργαστήρια και ιατρεία των περισσότερων ειδικοτήτων που καλύπτει (ακτινολογικό, μικροβιολογικό, καρδιολογικό, παιδιατρικό).  

Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1.    Πότε προτίθεται να καλύψει τα κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων στο Θορικό ώστε να μπορεί να προσφέρει επαρκώς και σε όλο το 24ωρο πλήρη περίθαλψη στους ασθενείς της περιοχής που έχει τεράστιες ανάγκες;  
2.    Θα προκηρυχθούν θέσεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα και με κριτήρια του ΕΣΥ, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως όλα τα τμήματα του συγκεκριμένου Κέντρου Υγείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Θανάσης Λεβέντης
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *