Χορήγηση πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                                                                                                     6-7-2010
Ερώτηση
Προς την κ. Υπουργό
Παιδείας δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων

Θέμα: «Χορήγηση πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας»  

    Σοβαρότατες καταγγελίες για τη χορήγηση πλαστών πτυχίων σε σπουδαστές του τμήματος επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφορικών συστημάτων του ΑΤΕΙ Πάτρας, είδαν το φως της δημοσιότητας, στην οποία εμπλέκονται καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι του Τ.Ε.Ι. και 13 σπουδαστές. Η υπόθεση σοβεί για περισσότερα από επτά χρόνια από την ημέρα της αποκάλυψής της, αλλά μέχρι σήμερα  δεν έχει γίνει ανάκληση των πλαστών πτυχίων που έχουν δοθεί με την ανοχή των διοικούντων και των εμπλεκομένων καθηγητών.
    Για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών στην οποία έχει διαβιβαστεί υλικό από το οποίο προκύπτει ότι σε συγκεκριμένες εξεταστικές περιόδους στο τμήμα επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφορικών συστημάτων, σε συγκεκριμένα μαθήματα, καθώς και συγκεκριμένους εξεταστές-βαθμολογητές έγιναν ανάλογα με την περίπτωση διορθώσεις με μπλάνκο στη βαθμολογία, διαφοροποίηση του γραφικού χαρακτήρα ανά βαθμολογητή, καθώς και διαφοροποίηση βαθμών και αλλοίωση υπογραφών και μονογραφών.
    Πρόκειται για υπόθεση στην οποία, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, φέρονται να εμπλέκονται καθηγητής του τμήματος, ο οποίος έχει κάνει πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, μια υπάλληλος του ΑΤΕΙ της Πάτρας και δεκατρείς σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας. Οι παρεμβάσεις τρίτων υπέρ συγκεκριμένων σπουδαστών έγιναν και έχουν αποδειχθεί, αλλά μέχρι σήμερα τόσο οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, όσο και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην υπόθεση αυτή διατηρούν οι μεν πρώτοι τις θέσεις τους, οι δε σπουδαστές τα πτυχία τους.
    Επειδή παράγοντες του ΑΤΕΙ, με διάφορα προσκόμματα και καθυστερήσεις έχουν πετύχει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα που εκδόθηκαν τα πλαστά πτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλούνται ακόμα και την συμπλήρωση πενταετίας, προκειμένου να μην τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να μην γίνει ανάκληση των  πτυχίων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1.    Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα ανωτέρω καταγγελλόμενα;

2.    Πως προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να γίνει ανάκληση των  παράνομων πτυχίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *