Ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Yπουργούς 
• Πολιτισμού
• Τουριστικής Ανάπτυξης

Θέμα: Ωράριο λειτουργίας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Αλλοδαποί επισκέπτες, αλλά και Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στη χώρα μας κινδυνεύουν, φτάνοντας εκεί να διαπιστώσουν ότι δε λειτουργούν για μια σειρά από λόγους.

Είτε λόγω απεργίας των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού ή των ξεναγών, είτε επειδή δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό (ξεναγοί, φύλαξη). Γι’ αυτό το θέμα πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα στις εφημερίδες.

Σύμφωνα με επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών προς τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι κλείνουν στις 3μμ., παρότι θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει το θερινό ωράριο (δηλ. μέχρι τις 7μμ.) ενώ υπολειτουργούν τα Σαββατοκύριακα – όταν ακριβώς χρειάζονται περισσότερο. Κάθε Δευτέρα σημαντικότατοι αρχαιολογικοί χώροι (Τάφοι Βεργίνας, Δελφοί, Κνωσός κα) καθώς και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δε λειτουργούν καθόλου, ενώ το μισό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και οι μισές εκκλησιές του Μυστρά είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού φύλαξης.

Έτσι δημιουργούνται προβλήματα και στους ξεναγούς και στους επισκέπτες, οι οποίοι αναγκάζονται να συμπιέζουν το χρόνο παραμονής τους σε κάθε χώρο και να καλύπτουν ταυτόχρονα μεγάλες αποστάσεις διαδρομών προκειμένου να δουν όσα περισσότερα αξιοθέατα είναι δυνατό, ενώ η άφιξη σε μέρη της Ελλάδας τις απογευματινές ώρες κάνει αδύνατη την επίσκεψη σε ορισμένα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η κατάσταση αυτή είναι επιζήμια για τον τουρισμό της χώρας, συνιστά δε έλλειψη σεβασμού σε ανθρώπους που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να δουν από κοντά τα μνημεία του ελληνικού πολιτισμού.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

• Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί το θερινό ωράριο;
• Έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για τους θερινούς μήνες;
• Υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο και κατά τους μήνες Μάρτιο –Μάιο και Σεπτέμβρη – Νοέμβρη, μήνες που αποδεδειγμένα αποτελούν σεζόν υψηλής επισκεψιμότητας;

13/05/2008

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *